*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har ikke noe ønske om å gjøre «kort prosess»

Foto: Mattilsynet (-)

Mattilsynet vet ennå ikke hva som vil skje med de nær 100 hundene som ble funnet på cannabis-gården.

11.02.13 22:06

Mattilsynets distriktssjef Kirsti Ullsfoss i indre Østfold og Follo forteller til rb.no at Mattilsynet iløpet av dagen vil gjøre en vurdering på hva som skal skje med hundene på gården i Enebakk.

Etter en bekymringsmelding om dårlig hundehold fant politiet tett opp til 100 hunder av typen Chihuahua og en større cannabisplantasje.

- Dette er ingen dyretragedie, men hundeholdet er kritikkverdig, det er blant annet snakk om dårlig liggeunderlag for flere av hundene, forteller hun.

Ullsfoss forteller at det ikke er snakk om underernæring. Heller at enkelte hunder muligens ikke har fått nok tilsyn. Noe som kan ha med antallet å gjøre.

Tidligere tilsyn på gården
Seks hunder ble søndag kveld tatt ut av gården for et tettere oppsyn.

Ifølge distriktssjefen ert gården kjent for Mattilsynet fra tidligere. Det ble gjort tilsyn ved gården for om lag ett år siden. Da var det kun halvparten så mange hunder der og enkelte avvik ble innmeldt og fulgt opp.

Flere dyrevernorganisasjoner har vært i kontakt med både RB og Mattilsynet mandag morgen. De er bekymret for hva som vil skje med hundene.

- Vi skal vurdere hva som skjer videre. Det er ikke noe ønske for Mattilsynet å gjøre «kort prosess». Vi vil jobbe for å finne gode løsninger, forteller Ullsfoss.

Ifølge Ullsfoss har gården vært godkjent for hundeoppdrett. Det har ikke vært noen maksgrense for antall hunder.

Engasjerte dyrevernere
Dyrebeskyttelsen Norge skriver i en pressemelding at de håper å få til en løsning hvor hundene skal få muligheten til et godt og verdig liv.

- Det er helt klart at dette er hunder som vil kreve en god del oppfølging, men vi ønsker å bidra der det er mulig. Vi håper at vi sammen med Mattilsynet skal finne en løsning som er til det beste for disse dyrene, slik at de skal få muligheten til et godt og verdig liv sier Linn Krogstad, pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mattilsynet

Organisasjonen NOAH er bekymret for skjebnen til hundene:

- NOAH vil allerede nå, uten å kjenne detaljene i saken, appellere til politi og Mattilsyn om at målet for hundene må være at de nå kan bli omplassert og få gode liv. Dyrene har etter det som er opplyst ikke blitt tatt godt vare på, og vært del av et stort kommersielt oppdrett. Vi ber om at saken ikke får en ytterligere tragisk utgang for hundene, men at de får leve i nye hjem, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH - for dyrs rettigheter.

Ikke i Norge
Leder av etterforskningsseksjonen i Follo politidistrikt, politioverbetjent Trond Vennatrø, sier til rb.no mandag morgen at politiet har forsøkt å komme i kontakt med gårdeieren i 40-åra.

- Det har vi ikke lykkes med foreløpig. Det har vært indirekte kontakt, uten at jeg vil kommentere dette nærmere. Vi er helt i begynnelsen av etterforskningen, men vi ønsker helt klart å komme i kontakt med gårdeieren, sier han.

RB har vært i kontakt med gårdeierens advokat, Helene Elness. Hun sier til rb.no at hun ikke har kjennskap til saken som nå rulles opp. Hun bekrefter at politiet har tatt kontakt, men at hennes klient oppholder seg i utlandet.

- Jeg vet ingenting om saken, og kan derfor ikke kommentere dette ytterligere, forteller hun.

Les flere saker hos RB.no

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.