*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har ikke peiling

Foto: (Scanpix)

Finansverdenens viktigste personer famler i blinde.

18.09.08 11:26

Så langt har over 19.000 milliarder dollar forduftet fra verdens aksjemarkeder siden 31. oktober i fjor. Men myndighetene, der elendigheten har oppstått, kommer sannsynligvis ikke til å foreta seg noe som helst med tanke på nye lover og reguleringer.

Årsaken forklarer de enkelt selv.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er i et nytt territorium, dette er et annet type spill, sier Senatets majoritetsleder Harry Reid, ifølge Bloomberg.

Han sier også at verken sentralbanksjef Ben Bernanke eller finansminister Henry Paulson vet hva de skal foreta seg videre, men at de forsøker å finne på noe smart.

Og mye kan tyde på at det de drar opp av hatten bør være genialt.

Boligkrisen i USA har fått skylden for at banker har gått over ende, men denne boligkrisen ble i seg selv skapt av finansielle strukturer som ble etablert av finansinstitusjonene selv. Milliardene ble pumpet inn i subprimelån, lukrativt grunnet høy rente i oppgangsperioder, men da boligprisene falt tilbake fikk dette alvorlige følger.

Lån har blitt nedskrevet i «hytt og gevær» og aktørene i kredittmarkedene har sluttet å stole på hverandre. Dermed har hele fundamentet rast sammen. Interbankmarkedet, der banker låner penger av hverandre, har sluttet å fungere slik det skal og flere banker har fått problemer med å holde seg flytende.

Les også: Beskjeden som startet ragnarok

Selv om sentralbanker har forsøkt å bedre situasjonen tyder mye nå på at løsningene på problemene vil kreve tid.

Total finanskollaps
Natt til onsdag bestemte den amerikanske sentralbanken seg for å redde verdens største forsikringsselskap, American International Group, samtidig som de beholdt den viktigste styringsrenten uendret på to prosent for å demme opp for inflasjonen.

Les NA24-kommentaren: Ikke nok livbøyer til alle

Onsdag svarte investorene med å sende børsene rett vest.

Les mer her: Finanskollaps på Wall Street

Etter børs onsdag melder New York Times at USAs største sparebank og boliglånstilbyderen Washington Mutual, i likhet med mange av sine kolleger har de vært i trøbbel i lang tid, har forsøkt å selge seg selv over en lengre periode, men at de så langt sitter med skjegget i postkassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant selskapene som skal ha blitt forespurt, og takket nei, finner man velklingende og foreløpig eksisterende navn som Wells Fargo, JPMorgan Chase, HSBC og Citigroup. Washington Mutual har i likhet med mange aktører blitt et offer for både kredittkrise og råtne boliglån, noe som så langt har sendt markedsverdien ned med 94 prosent i år alene.

Morgan mot «konklusjon»
Etter at investeringsbankene Lehman Brothers og Merrill Lynch måtte følge Bear Stearns eksempel fra tidligere i år, da de kastet inn håndkleet mandag, er det nå bare to igjen av det som var fem store, uavhengige og særdeles lukrative amerikanske hus.

Les også: Alt om Lehman-kollapsen

Morgan Stanley og Goldman Sachs, som skal være hentet inn til å hjelpe Washington Mutual med å selge seg selv, har foreløpig overlevd.

Men mye tyder på at det minst blir endringer på førstnevnte, selv om meglerhuset presenterte overraskende gode resultater, før tiden grunnet aksjekollapsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Bloomberg vurderer nemlig Morgan Stanley å fusjonere med Wachovia samt flere andre banker i håp om å få gjenoppbygd tilliten hos investorene.

Credit-default swap-prisen på Morgan Stanley, et finansielt instrument som benyttes i spekulasjon av et selskaps mulighet til å nedbetale sin gjeld, økte med 32,6 prosent onsdag.

Den samme prisen på Goldman Sachs steg med rundt 26 prosent, så ifølge markedet har konkursrisikoen for begge skutt i været.

Onsdag kveld meldte Tysklands største bank, Deutsche Bank AG, at de nå vil begrense bruken av slike handler. Årsaken er at de, samt konkurrenter, ønsker å begrense sin eksponering mot andre aktører i finansmarkedet som en følge av Lehman-kollapsen, ifølge Bloomberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aksjekursene til de to gjenværende gigantene stupte med henholdsvis 37 prosent, for Morgan Stanley, og 24 prosent for Goldman Sachs.

Råttent boligmarked
En annen boliglånsgiver som viser seg å være i trøbbel er HBOS, Halifax Bank of Scotland. De bekreftet noe tidligere enn rapportene om Washington Mutual at de er i samtaler med Lloyds-gruppen. Torsdag morgen er det klart at Lloyds nå legger inn et bud på hele HBOS. Det priser selskapet til 12,2 milliarder britiske pund eller nærmere 130 milliarder kroner.

- HBOS har en markedsandel blant britiske boliglånskunder på 20 prosent. Sammen med Lloyds sine rundt 8 prosent vil det skapes et supermonopol, sier Mark Durling, analytiker i Brewin Dolphin til Dow Jones Newswires.

Sammenslåingen vil skape en ny gigant med over 130.000 låntakere. Det tilsvarer en tredjedel av det totale markedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tøff åpning i Oslo
Men tross ekstreme statlige intervensjoner, oppkjøp og mulige fusjoner tråkker investorene rundt på en is de ikke ønsker å smelte.

Onsdag valgte de dermed å dumpe USA-børsene til fordel for blant annet råvarer og da spesielt gull, som steg det meste på åtte år, og sølv samt statsobligasjoner. Dette er former for valuta som regnes som sikre havner i turbulente farvann.

Dermed ser det allikevel ikke ut til at krisetiltakene som reddet verdens største forsikringsselskap fjernet mye av usikkerheten som preger børsene.

Onsdag stupte USA-børsene atskillig mer enn normalt og Asia-børsene fortsatte den veien høna sparker.

Torsdag morgen melder sentralbankene i Canada, Storbritannia, Euro-landene, USA, Japan og Sveits at de innfører tiltak for å hindre det fortsatte presset mot den kortsiktige finansieringen i pengemarkedet. Det innebærer at bankene tilsammen tilbyr 180 milliarder dollar i gjensidige valutaavtaler for å bedre situasjonen i de kortsiktige kredittmarkedene.

Les mer her: Krisepakke fra sentralbanker

Dette er kanskje tidspunktet det kan være på tide å kjøpe noen aksjer mener NA24s kommentator Are Slettan.

Les mer her: Kjøp aksjer nå!

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.