RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi har ikke råd til å vente på at flere tonn stein skal falle på barna våre

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
- Det ser ut som om hele muren er i ferd med å sige ut.

BODØ (AN): For to uker siden fikk Bjørn Heitmann, som er barnas talsmann i byggesaker i Bodø kommune, en epost fra en bekymret mor.

- Hun fortalte meg om en diger mur som så ut som om denne kunne falle rett ut i skoleveien. Jeg dro dit for å se for meg selv, og ble sjokkert. Det lå steiner i veikanten, og det ser faktisk ut som om hele muren er i ferd med å sige ut og falle ut i veien. Og dette er en vei hvor mange barn ferdes på veil til skole og barnehage, sier Heitmann.

Les saken i an.no

Lang historie
Heitmann ble gjort oppmerksom på dette for 14 dager siden, men saken har lenge gått fram og tilbake mellom eier og kommunen.

10. september i fjor sendte Bodø kommune ut en stoppordre, med pålegg om stans med øyeblikkelig virkning, av oppføringen av en forstøtningsmur mot Kleivaveien i Bodø. Ordren kom med bakgrunn i at det verken forelå søknad eller godkjenning av tiltaket.

23. juli i år hadde byggesakskontoret ennå ikke mottatt noen søknad for prosjektet, og muren var heller ikke fjernet.

Det ble da sendt ut varsel om fjerning av muren, som består av en eksisterende mur som er påbygd i høyden.

I slutten av juli sendte eieren av eiendommen, en epost til kommunen med en bekreftelse fra firmaet som skulle gjøre ferdig muren. Her heter det at de er i en prosess med stabilitetsberegning av muren, og at de skulle fremlegge denne i utgangen av september. På bakgrunn av dette, satte kommunen en frist til slutten av september for videre framdrift eller tilbakeføring.

Bekymringsmelding

Like etter mottok kommunen en bekymringsmelding fra naboer som frykter for at muren kan rase ut i veien, hvor små barn daglig ferdes på vei til skole og barnehage.

27. september sendte eier en ny epost til kommunen, hvor han ba om nok en utsettelse. Dette på bakgrunn av at firmaet han hadde engasjert, ikke klarte å levere stabilitetsberegningene til avtalt tid. Firmaet hadde nå satt uke 41, altså inneværende uke, som ny deadline for å utarbeide et endelig svar.

Saksbehandler i kommunen, Grethe Bach Mortensen, sier at saken er under nøye oppfølging.

- Denne saken vil bli fulgt nøye opp. Fristen går ut denne uka, og dersom den ikke overholdes, vil det ikke bli gitt flere utsettelser. Neste steg vil da bli varsel om fjerning, sier hun.

Bach Mortensen sier også at kommunen har hatt folk ute for å sjekke sikkerheten, og at de har konkludert med at det ikke er noen overhengende fare for at muren skal rase ut.

Det beroliger ikke Heitmann.

- Noe må gjøres med dette snarest. Vi har ikke råd til å vente på at flere tonn med stein skal falle på ungene våre. Jeg har selv sett muren, og mener noe må gjøres umiddelbart, sier han.

Skal søke

Avisa Nordland har vært i kontakt med murens eier. Han forteller at han har følgende avtale med kommunen:

- Jeg skal sende en søknad om bygging av muren innen denne uka. Jeg venter svar fra en geotekniker. Når hans svar har kommet, sender jeg søknaden øyeblikkelig, sier mureieren.

- Hvorfor søkte du ikke om å bygge muren i utgangspunktet?

- Firmaet jeg hadde leid påsto at det ikke var nødvendig. Jeg stolte på dem fordi de var en kommunal godkjent bedrift. De er nå slått konkurs - mye på grunn av denne saken, sier mureieren.

Hevder den er trygg

Han er fast bestemt på at muren ikke vil rase ut i veien.

- Den er trygg. Engstelige foreldre er det over alt. Jeg har selv tre barn, og kunne aldri oppført noe som ikke er trygt.

Søknadens behandlingstid er på tre til 12 uker. Mureieren er overbevist om at den vil bli godkjent.

- Dette er en helt ordinær støttemur. Ferdigstillingen av den vil skje så fort som mulig etter at søknaden er godkjent, sier mureieren.

Les flere saker fra an.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere