*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har jammen gått livets skole i sju år

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

I dag feiret de seg selv med pølsefest.

17.10.12 17:02

OSLO (Nettavisen): Onsdag er det nøyaktig sju år siden den rødgrønne regjeringen tiltrådte, og det ble feiret med en skikkelig «barnebursdag». På menyen sto nemlig pølser og brus.

Til stede var en rekke statsråder, toppolitikere og journalister.

- Dagen i dag er blitt annerledes enn det vi hadde tenkt oss. Det var med stor sorg vi mottok budskapet om Karin Stoltenbergs bortgang i morges. Tankene våre i dag går til Thorvald, til Jens, til Camilla, Nini og resten av Stoltenbergs familie, sa Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen, da hun ønsket velkommen.

Meldingen om at statsministerens mor er død, kom onsdag morgen, og var et opplagt skår i gleden for de rødgrønne. Det førte til at statsministeren avlyste sitt program og heller ikke deltok på sjuårsmarkeringen.

- Nå skulle vi gjerne hatt statsministeren med oss på dagen i dag. Alle skjønner at det ikke var mulig sånn som omstendighetene er. Når vi likevel samles her i dag, så er det ikke minst fordi statsministeren selv var tydelig på at vi skulle markere sjuårsdagen for regjeringen, sa Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Skal vinne valget med trøkk
SV-leder Audun Lysbakken kondolerte også til statsministerens familie.

- Jeg vet at Jens satte sin mor svært høyt, og jeg føler med han i dag når hun har gått bort, sa Lysbakken.

- Det er kvinner som henne som har gitt menn og kvinner i Norge muligheten til å leve friere liv. Det synes jeg vi skal være takknemlige for, sa han, til stor applaus fra de mange frammøtte.

Lysbakken snakket så om skjebnesvalget for de rødgrønne om ett år.

- Det er noen som prøver å si at det valget vi skal inn i, bare handler om hvem som er flinkest til å gjennomføre sånt som alle er enige om. Men det er ikke det. Det handler om et grunnleggende veivalg, som kommer til å ha utrolig mye å si for hva slags hverdag, hva slags framtid og hva slags muligheter vi har til å realisere felles drømmer for famtida, sa han, og la til:

- Derfor har jeg tenkt at vi skal vinne dette valget med tro, trøkk, entusiasme og vilje. Og så er det noen som sier, dere har jo vunnet to valg før. Da sier jeg, ja det betyr jo bare en ting, at vi kan vinne en gang til, sa han.

- Livets skole i sju år
Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete, som har vært i hardt vær de siste dagene etter sin utskjelling av Senterungdommens leder, hadde også Stoltenberg i tankene.

- Det er alltid sårt å miste noen som står en nær, og som man er glad i. Da er det godt å ha folk rundt deg som tenker på en, og Jens og hans familie skal vite, at vi tenker på dere, sa hun, før hun gikk over til å snakke om regjeringes sjuårsdag.

- Gratulerer med dagen, med sjuårsdagen. Før var det slik at da begynte man på skolen, men vi har jammen gått livets skole i sju år, sa Navarsete til stor applaus og latter fra salen.

Hun mente Norge virkelig har fått sett hva de har fått til på sju år.

- Hver dag har 27 unger fått barnehageplass, flere blir behandlet på sykehus, veiene er blitt bedre å kjøre på og nå er også tog mer i rute, sa Navarsete.

På feiringen sto blant annet artisten Frode Alnæs for en del av underholdningen, og når han stemte i ble det stor stemning i salen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Rimelig dyktige, men...
Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen, mener regjeringen har mye å feire.

- Regjeringen har jo etter min oppfatning styrt landet på en rimelig dyktig måte. De har fått landet gjennom en finanskrise i sin første periode, i sine fire første år, som var rimelig imponerende, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han viser også til regjeringes måtehold nå, at de holder igjen i økonomien for å ikke løpe fra våre handelspartnere for mye.

- Så jeg føler at de i det aller viktigste, det å styre norsk økonomi unna den internasjonale storstormen som herjer, har gjort det ganske bra, sier professoren.

Dessuten står saker som barnehagereformen, med full barnehagedekning og innføring av en øvre pris for en barnehageplass, høyt på bragdlista, mener han.

Etterlyser visjoner
Aarebrot mener likevel at det er noe svært viktig som regjeringen mangler.

- Man kan vel kanskje si at de man savner litt visjonene for fremtiden. Folk stemmer ikke så mye på fortiden, men på fremtiden, påpeker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Herskedal, Kjell

- Som en vaskemaskin
Han synes rett og slett at den rødgrønne regjeringen kan sammenlignes med en vaskemaskin.

- Hvis en sammenligner litt med folk som produserer hvite- og brunevarer, så ligner Høyre mye mer på en produsent av flatskjermer som hele tiden forbedrer sine modeller og folk kjøper av begeistring. Mens regjeringen ligner mer på en produsent av vaskemaskiner, sier Aarebrot, og begrunner:

- Det virker som om de selger et produkt som alle vet de må ha, men som de ikke har noen særlig begeistring for, sier han.

Aarebrot konkluderer med at regjeringen på mange måter er en god adminsitrator når det gjelder kriser, men at de er atskillig dårligere når det gjelder pr-virksomheten.

8-årsdag blir det, men om det blir en 9-årsdag for Stoltenberg og co, det mener han er mer usikkert.

- Samtidig må man huske på at regjeringen lå langt etter opposisjonen ett år før valget i 2009, den dagen de fylte tre år, sier han.

Hva mener du om 7-åringens innsats så langt? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.