- Vi har mange hendelser og få som er pågrepet

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Det er færre politifolk i gatene i dag enn for 20 år siden. Samtidig er vi blitt 150.000 flere innbyggere, sier byrådslederen i Oslo.

31.10.11 07:56

Natt til søndag ble en 18-år gammel jente voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo sentrum. Voldtekten skjedde samme kveld som mer enn 300 mennesker hadde markert sin avsky mot voldtekter i Oslo. Samme natt ble en mann knivstukket til døde på Bislett.

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier til Nettavisen at han opplever voldtektsbølgen i Oslo som alvorlig og urovekkende.

- Vi har mange hendelser og få som er pågrepet. Det kan virke som vi har en selvforsterkende effekt, der jeg er redd for at situasjonene først vil bli løst når gjerningsmennene pågripes, sier han.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Les også: Her skjer voldtektene i Oslo

200 færre politifolk
Berger Røsland mener problemet i Oslo er at politiets budsjetter er blitt bygget ned de siste årene.

- I løpet av to år er det blitt 200 færre patruljerende politifolk i Oslo. Bare i løpet av fjoråret ble det kuttet 140 stillinger, sier han.

Byrådslederen understreker at han syns politiet gjør en god jobb.

- Problemet er at de ikke har tilstrekkelig kapasitet til å håndtere all kriminalitet i Oslo. Noen på Stortinget må erkjenne at en storby som Oslo bør ha politikapasitet av en helt annen dimensjon. Det er færre som patruljerer gaten i dag enn for 20 år siden, i tilllegg er vi blitt 150 000 flere mennesker. Det går ikke an å bekjempe utfordringer i en storby uten å betale for et stort politikorps, sier han.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også: Viste sin avsky mot voldtektsbølgen

Overlesset i arbeid
Byrådslederen viser til flere episoder som bidrar til at Oslopolitiets kapasitet nå er er helt på bristepunktet.

- Det er kritisk i forhold til ressurssituasjonen nå. Politiet bruker mye ressurser på 22.juli, har hatt fem drapssaker på en måned og 49 overfallsvoldekter i løpet av året. I tillegg skal annen kriminalitet etterforskes, sier han.

Berger Røsland er redd for at man ved å bruke mye kapasitet på de store hendelsene ender i en ond spiral der annen kriminalitet blir nedprioritert.

- Det er vanskelig for politiet å håndtere såpass mange alvorlige hendelser på en gang. Noen i regjeringen må finne frem sjekkheftet, for ressursproblematikken kan løses allerede i morgen. Vi er en by som ikke er vant til mye vold og overgrep. Drap har vært en sjeldenhet, men det er blitt veldig mye nå, sier han.

Det har vært totalt fem voldtektsanmeldelser i Oslo denne helgen: Gruppevoldtekt på Oslo S ** Naschpiel-voldtekter på Sandaker og Bislett ** Kvinne forsøkt tvunget til oralsex i pirattaxi ** Overfallsvoldtekt i Vaterlandsparken

Les også: - Han var skjært i magen og flere steder

Les også: 17-åring rømte naken etter voldtekt

Les også: Tar i mot åtte voldtatte kvinner i uken

Les også: Oslo verst på overfallsvoldtekter

Les også: - Mange vil helst bare glemme hele episoden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.