*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har mistet alt i tyfonen

Foto: (Reuters/NTB Scanpix)

Byen Tacloban på Filippinene er knust til pinneved etter tyfonen Haiyans herjinger, forteller norske Erlend Johannesen. – Vi trenger hjelp, skriver han på Facebook.

10.11.13 09:05

MANILA/OSLO (NTB): – Har bare noen få minutter, men vi trenger hjelp. Døde folk overalt, utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksemat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever, var meldingen Johannesen la ut på sin Facebook-profil lørdag kveld.

SISTE: Vietnam venter på tyfon, 600.000 evakukert

Da hadde det vært umulig å få kontakt med trønderen, som driver barnehjemmet Streetlight i Tacloban, siden natt til fredag.

Johannesen og barna klamret seg fast til taket på barnehjemmet da tyfonen raste inn over byen med vindkast på over 75 sekundmeter, regn og fem-seks meter høye bølger. Tyfonen er den kraftigste som noensinne er registrert over land i det sørøstlige Asia.

Se oppdatert informasjon fra Streetlight på organisasjonens Facebook-side her

- Smadret

– Vi reddet 68 liv på taket til Streetlight. Vi så flombølgen komme hamrende inn rett under oss, med 300 kmt vind. Et under at vi klarte å holde fast, skriver Johannesen i Facebook-oppdateringen.

Han forteller at både huset og barnehjemmet er blitt ødelagt av de voldsomme kreftene.

Også nestlederen i Streetlight Norge, Robert Hoven, fikk kontakt med Johannesen lørdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRIVER BARNEHJEM: Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Foto: Streetlight Norge (NTB Scanpix)

- Han sier at byen er fullstendig smadret, og at alt de hadde lagret opp av nødrasjoner på forhånd, er blitt vasket på sjøen, forteller Hoven til NTB.

Flere døde
Ifølge filippinsk Røde Kors er det foreløpig kommet inn meldinger om rundt 1.000 døde i Tacloban og 200 i provinsen Samar.

Generalsekretær Gwendolyn Pang sier tallet kommer fra foreløpige rapporter som hjelpeorganisasjonen har mottatt fra sine folk i byen Tacloban og provinsen Samar.

- Om lag 1.000 lik er sett flytende i sjøen utenfor Tacloban, mens det er meldt om minst 200 døde i Samar, sier Pang til Reuters.

På Facebook skriver Johannesen at det trolig er snakk om mange flere.

- All ris og vann ble skylt av gårde av en 4 meter flodbølge som skylte over hele byen. Over 10 000 døde, skriver han.

Også TV-bilder og pressefotografier viser enorme ødeleggelser og hele bydeler som er knust til pinneved i Tacloban. Nå jobbes det for å få hjelp ut til de berørte.

- Det er i første omgang stor mangel på mat og rent vann. FN har satt opp en base i byen, og også Streetlight driver nå og mobiliserer, sier Hoven til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Reuters/NTB Scanpix)

Mange nordmenn
Ifølge Utenriksdepartementet befinner anslagsvis 200 nordmenn seg på Filippinene.

Pressevakt Kristin Enstad presiserer imidlertid at tallene kun omfatter dem som frivillig har valgt å registrere seg ved ambassaden i Manila.

UD har foreløpig ikke mottatt konkrete meldinger om at nordmenn er skadd eller savnet i uværet. Men engstelige pårørende har kontaktet departementet etter at flere nordmenn på Filippinene ikke har gitt lyd fra seg.

- Situasjonen er uoversiktlig på grunn av at telefonforbindelsene og strømforsyningene i de rammede områdene er nede. Ambassaden i Manila jobber med å skaffe seg oversikt. Men det er vanskelige arbeidsforhold, sier Enstad til NTB.

- Vi jobber nå med å sjekke ut bekymringsmeldingene, men vi har ingen konkret informasjon om at nordmenn er direkte rammet, understreker Enstad.

HTML EMBED

Haiyan var lørdag på vei mot Vietnam, der den ventes å treffe land natt til søndag norsk tid. (©NTB)

PÅ TWITTER: Følg tvitringen om tyfonen Hayian under:

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

USA gir militær nødhjelp til Filippinene

Washington (NTB-AFP): USA sender militær hjelp både til lands og til vanns til Filippinene for å hjelpe til med redningsarbeidet etter tyfonen Haiyans herjinger.

Forsvarsminister Chuck Hagel opplyser at redningshelikoptre, transportfly og flere marinefartøy med søk- og redningsutstyr nå skal sendes til Filippinene etter at filippinske myndigheter har bedt om hjelp.

Tyfonen Haiyan førte til enorme ødeleggelser i provinsene Leyte og Samar på Filippinene. Myndighetene frykter at over 10.000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.