*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har nok idrettsanlegg

Grunnlaget for turer høyt til fjells er leken i hundremeterskogene der ungene bor. Foto: Ronald Toppe

Det første den nye regjeringen gjorde var å kjøpe en villa i strandkanten og gi den bort til folket. Kjøp flere, riv huset, og la naturen ta tilbake tomten!

14.10.05 10:55

Kristin Halvorsen begrunnet kjøpet med at natur og miljø skal være tilgjengelig for folk. Men er den ikke det da, i grisgrendte Norge?

Nei, ikke for alle.

Jeg vokste opp like under Løvstakken, et av Bergens sju fjell. Vi klatret i trær, lekte gjemsel, rente på kjelke og tok de første skiturene – ikke på Løvstakken, men i ”buskene”, et parkanlegg like ved kirken. Den knøttlille grønne lungen var vår jungel! Det var først da vi ble ti-tolv år gamle at vi flyttet leken opp på fjellet.

min mening ronald
min mening ronald

Ronald Toppe (49) er utdannet geograf, og arbeidet med kart og geodata til han begynte i TV 2 for sju år siden. I TV 2 har han vært nyhetskonsulent, reporter i Nyhetene, og er nå magasinsjef i TV 2 Nettavisen og TV2.no.

- Jeg bruker nesten all fritiden min ute. På byfjellene, på sjøen, og på høyfjellet. Det er godt for kroppen å bevege seg i skog og mark, og naturen gir meg en enorm glede, forteller han.

Barn trenger sånne hundremeterskoger. Områder som ligger der de bor, og som ikke er tilrettelagt, frisert og EU-godkjent.

I Stortingsmelding 14 om statens forhold til idrett og fysisk aktivitet står det at ”Den samlede anleggsmassen skal gi flest mulig anledning til å drive idrett og fysisk aktivitet. Anleggsmassen bør tilpasses aktivitetsprofilen i befolkningen.”

Den mest populære fysiske aktiviteten i Norge er i følge Tilstandsrapport for norsk idrett turer i skog og mark, alene og sammen med familie og venner. I Norge finnes det over 47.000 idrettsanlegg. Hvor mange av disse som er viltvoksende hundremeterskoger? Ingen. Friluftsliv sorterer under en annen og langt mindre budsjettpost enn idrett.

Idretten har vært flinke til å få ungene ut på fotballbanen tidlig. Det er enda viktigere å få dem ut i naturen. Det er ikke fotballen som redder deg fra hjerteinfarkt som 60-åring, kanskje heller tvert i mot ;-) Det er turene du går som holder vekten nede, og gir deg kondis, styrke og balanse. Og skal du bli god på fjellet er det viktig å få gleden og ferdighetene inn når du er liten!

Nesten femti tusen idrettsanlegg er mer enn nok. Mye mer enn nok. Bruk heller pengene på å kjøpe flere villaer, riv huset, og la naturen ta tilbake tomten!

Er du enig? Diskusjonen fortsetter i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag