*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har reddet 3 millioner arbeidsplasser

Foto: Olivier Douliery (Pa Photos)

Obama skal forsøke å overbevise folk om at det var rett å bruke 5350 milliarder kroner.

15.07.10 12:31

Den såkalte økonomiske stimuleringspakken Obama la fram rett etter at han ble sverget inn som president for halvannet år siden har fått enormt med kritikk. Det ble bestemt at ikke mindre enn 862 milliarder dollar - rundt 5,35 billioner kroner - skulle sprutes inn i økonomien for å hindre en økonomisk krise i landet i kjølvannet av finanskrisen.

Poenget var at en skulle stoppe tapet av rundt 700.000 arbeidsplasser i måneden.

Har fått mye kritikk
Redningspakken har fått omfattende kritikk av det Republikanske partiet, spesielt fordi en har ansett det som en lite fremtidsrettet løsning å sprute penger inn i statlige prosjekter, fremfor å skape mer varige arbeidsplasser i den private sektoren.

862 milliarder dollar er da også en god del penger for et land som har nærmere 13,2 billioner dollar (rundt 81.000 milliarder kroner) i utenlandsgjeld.

Mens økonomien ble ansett som Obamas sterkeste kort i valgkampen, viste en meningsmåling CBS News nylig gjennomførte at bare 40 prosent av amerikanerne hadde tillit til Obamas håndtering av den økonomiske situasjonen i landet.

Slår i dag tilbake
Men nå melder Reuters at Det hvite hus ønsker å slå tilbake mot denne oppfattelsen. I løpet av dagen skal visepresident Joe Biden legge fram en rapport som skal vise at redningspakken har reddet eller skapt tre millioner arbeidsplasser i landet - og at en nærmer seg målet på 3,5 millioner arbeidsplasser.

Samtidig hevder rapporten at de offentlige investeringene fører med seg betydelige investeringer fra det vanlige næringslivet.

- Vi har beregnet at de 100 milliardene i «Recovery Act» har medført nærmere 300 milliarder i investeringer fra andre kilder, primært fra privat sektor, sier sjefen for Obamas team av økonomiske rådgiver (CEA) Christina Romer i rapporten.

Dette skal ifølge rapporten føre til at redningspakken nå er i ferd med å skape flere arbeidsplasser også i privat sektor.

Har forsvart seg uten hell tidligere
Obama har en rekke ganger tidligere forsøkt å forsvare seg mot kritikken av hans håndtering av den økonomiske situasjonen i landet.

USA opplever nå en arbeidsledighet på rundt 9,5 prosent - og Obama hevder at arbeidsledigheten ville vært betydelig høyere om det ikke hadde vært for de økonomiske tiltakene som er satt inn i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.