RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik de Castro (Reuters / NTB scanpix)

- Vi har sviktet

Sist oppdatert:
Det sier FNs nødhjelpssjef.

4.460 mennesker er så langt bekreftet omkommet i katastrofen på Filippinene, melder FN

- Jeg sitter med en følelse av at vi har sviktet folk, sier FNs nødhjelpssjef, mens USA setter inn en militær hjelpeinnsats uten sidestykke.

- Hjelpen er nå trappet opp til et nivå som trolig aldri har vært større i en humanitær krise, sier brigadegeneral i den amerikanske marinen, Paul Kennedy, til BBC.

Hangarskipet USS George Washington med 5.000 soldater om bord kom torsdag fram til katastrofeområdene på Filippinene med sine eskortefartøy, to kryssere og en destroyer. Det vil tredoble antallet tilgjengelige helikoptre, ifølge Kennedy. I tillegg til søk- og redningsoppdrag, kan helikoptrene frakte hundretusenvis av liter vann om dagen.

Det offisielle dødstallet etter katastrofen er i overkant av 2.300, men lokale tjenestemenn og redningsarbeidere frykter det skal stige betraktelig.

Treg start
En massiv internasjonal hjelpeoperasjon er i gang for tyfonofrene. Etter en treg start strømmer nå hjelpen til Filippinene, ifølge Orla Fagan på FNs humanitære kontor i Manila.

- Folk er sinte, opprørte og traumatiserte. Og vi forsøker få hjelpen ut til dem.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos besøkte onsdag den nesten totalt ødelagte byen Tacloban, der situasjonen er desperat for overlevende som har gått fem dager uten mat og vann.

Skipet som Rederiforbundet leier for å trene opp filippinske sjøfolk, er også satt inn i hjelpearbeidet. Skipet forlot Manila tirsdag fullastet med nødhjelp og var ifølge Dagbladet ventet til Tacloban seint torsdag kveld.

- Har sviktet
- Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier Amos.

Samtidig forsvarer den filippinske regjeringen seg mot kritikk for at nødhjelpen etter tyfonen Haiyan ikke når raskt nok fram.

- Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier Filippinenes forsvarsminister Voltaire Gazmin.

Han lover at forsyninger i løpet av torsdag vil nå fram til alle som er berørt av katastrofen.

Frykter epidemier
Kirkens Nødhjelp frykter dødelige epidemier i katastrofeområdene på Filippinene dersom ikke store mengder vann- og sanitærutstyr svært raskt kommer på plass.

- Folk er desperate etter trygt drikkevann. De har ingen annen mulighet enn å gjøre fra seg der de oppholder seg, og i en slik situasjon er faren for vannbårne sykdommer som kolera, tyfoidfeber og dysenteri overhengende, sier Manfred Arlt, vannekspert i Kirkens Nødhjelp.

Arlt og et team fra Kirkens Nødhjelp drar fredag til de nordlige delene av øya Cebu for å sikre flere tusen mennesker rent drikkevann og sanitære løsninger. Området har til nå mottatt svært lite hjelp, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Sykehusskip
Det amerikanske forsvaret klargjør nå et militært sykehusskip for et mulig oppdrag på Filippinene.

Skipet USNS Mercy er saktegående. Det kan derfor bruke opp til tre uker på å nå Filippinene fra San Diego dersom det stopper på Hawaii for å ta med personell og forsyninger. Sykehusskipet har 300 sengeplasser, som vil være til stor hjelp.

Også Storbritannia og Japan sender militære fly og krigsskip for å hjelpe til i redningsarbeidet. Den britiske regjeringen sender hangarskipet HMS Illustrious til Filippinene, kunngjorde statsminister David Cameron i en twittermelding torsdag.

FN anslår at 11,3 millioner filippinere er berørt av tyfonen, som har forårsaket enorme ødeleggelser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere