*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har ventet på kontrakten i ukesvis

Foto: Fotomontasje (Nettavisen): Unilab/Curato

To uker før oppstart er det fortsatt uklart hvor røntgenundersøkelsene skal tas.

17.12.10 10:21

Det skrives i dag 16. desember, og fra nyttår skal etter planen de nye avtalene for offentlige radiologiundersøkelser i Helse Sør-Øst tre i kraft.

Men nå har hele prosessen nærmest stoppet opp, etter at dagens anbudshaver Curato Røntgen tapte anbudsrunden. Røntgeninstituttet mener det er gjort juridiske feil i prosessen, og vurderer nå om de skal gå til rettslige skritt.

Utstyr for millioner av kroner, samt viktig kompetanse, blir radert ut, påpeker Curato.

Les egen sak: Her er millionutstyret som må skrotes

- Vi har ventet svært lenge
Samtidig sitter den største anbudsvinneren, Unilabs og venter på at kontrakten skal bli signert. For på grunn av klagen fra Curato har de fortsatt ikke kommet skikkelig i gang med sine investeringer.

Dermed er det uklart hvor mange av pasientene i helseforetaket skal ta røntgen fra nyttår, selv om det bare er to uker til.

- Vi har ventet på denne kontrakten i svært mange uker for å komme videre med våre planer, og den kontrakten har vi ennå ikke fått, sier administrerende direktør for Unilabs, Tom Emil Asp, til Nettavisen.

Unilabs er tildelt en markedsandel på 78 prosent, mens Aleris i Oslo og Røntgensenteret i Kristiansand er tildelt resten av røntgenmarkedet i Helse Sør-Øst.

- Da anbudskonkurransen ble varslet i april, var det satt opp en tidsplan. Kontrakt skulle være signert før 1. november, og det er det som gjør denne situasjonen litt vanskelig, sier Asp.

Garanterer undersøkelser
Unilabs skal etter planen etablere to nye avdelinger, en på Hamar og en i Drammen. Disse vil ikke stå ferdig til nyttår. Samtidig kan det gå mot at Curato må stenge sine avdelinger 1. januar, om kontrakten blir skrevet under før nyttår.

Curato spår kaotiske tilstander for pasientene, ved lengre ventetid - og lengre reisetid.

- Jeg kan bekrefte at de instituttene som vi har i tilbudet, et i Drammen og et på Hamar, ikke vil stå ferdig til 2. januar i og med at vi skriver 16. desember og kontrakten ikke er signert, sier Asp.

Asp påpeker likevel at de vil holde avtalen med Helse Sør-Øst om de får kontrakten i boks.

- Vi vil fra 1. januar sørge for at de pasientene som av helsemessige vurderinger trenger undersøkelse raskt, vil få det innenfor det regelverket som gjelder. Tilbudet vi har gitt skal vi holde, lover han.

Han sier at de har ledig kapasitet ved avdelingene de har i dag, som de da vil ta i bruk.

- Vi har betydelig ledig kapasitet på våre øvrige institutter, og all den kapasiteten vil vi stille til disposisjon for pasienter som vil bli henvist til Helse Sør-Øst, sier Asp

- Ustyret blir ikke skrotet
Asp forteller at de i dag bruker mye av sin ledige kapasitet til å tilby undersøkelser til såkalte selvbetalende pasienter, pasienter som betaler hele undersøkelsen selv uten å gå veien om offentlig refusjon via Folketrygden.

-Hva tenker du om at Curato nå trolig må si opp kompetente ansatte og kanskje skrote utstyr for millioner av kroner?

- Jeg tror ikke det utstyret blir stående ubrukt, svarer Asp, og forklarer hvorfor:

- Etter at anbudspriser ble innført for disse tjenestene har markedet blitt delt i to. De ene markedet er pasienter finansiert av trygden, og den andre delen er pasienter som betaler alt selv eller at de kommer via et helseforsikringsselskap. Det vi snakker om her er kun den delen som blir betalt med trygden, og innenfor Helse Sør-Øst vil ikke vi lenger ta imot selvbetalende pasienter, så det betyr at de som vil betale selv vil gå til Curato, og de vil få mye å gjøre, mener direktøren i Unilabs.

Han viser blant annet til Bergen, der Curato mistet sitt anbud for noen år siden, og der Unilabs overtok.

- Og deres institutt lever i beste velgående basert på selvbetalende pasienter, sier han.

- Øker kapasiteten for samme pris
Helse Sør-Øst forklarer hvorfor de har valgt Unilabs framfor Curato Røntgen.

- Med den avtalen slik den har blitt tildelt, vil vi øke vår kapasitet på radiologi med 14 prosent for den samme prisen, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst til Nettavisen.

- Men Curato Røntgen hevder det er gjort juridiske feil i anbudsprosessen. Hva mener dere om det?

- Vi har vurdert klagen fra dem som vi alltid gjør, og vi har vurdert det dit hen at vi ikke har tatt klagen til følge. Utover det har jeg ingen kommentar til det, sier Sande.

Hun forteller av Curato Røntgen nå har noen dager på seg til å vurdere hva de vil gjøre med avslaget på klagen.

- Forventer at de holder avtalen
På spørsmål om det vil bli kaos fra nyttår, ved at Unilabs ifølge Curato ikke har sjans til å være i full drift om et par uker, svarer Sande følgende:

- Vi har tildelt anbudet til Unilabs på bakgrunn av det tilbudet de har gitt, og da forutsetter vi at de innfrir det tilbudet de har gitt til oss, sier hun.

- Men haster det ikke litt med å få dette skrevet under på avtalen, siden det bare er to uker igjen til nyttår?

- Jo, det gjør det, men hvis det nå blir en runde i rettsapparatet på dette, så må vi finne en løsning i den fasen der vi må avvente de nye avtalene, sier Sande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.