*Nettavisen* Nyheter.

- Vi hører skuddsalver

Foto: Scanpix (EPA)

Taliban angrep presidentpalasset i hjertet av Kabul, kort unna den norske ambassaden.

18.01.10 12:54

Mellom 20 og 30 talibansoldater slo mandag til mot flere steder i Kabul i et koordinert angrep, melder AP.

- Målet er presidentpalasset og flere regjeringsbygg, opplyser en talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid. Flere av opprørerne skal ha hatt på seg såkalte selvmordsvester, belter av eksplosiver festet rundt kroppen.

Tre timer etter at angrepet startet mandag morgen, melder president Hamid Karzai at sikkerhetsstyrkene har kontroll.

- Presidenten fordømmer disse terrorhandlingene og har beordret sikkerhetsenhetene til å styrke sikkerheten i byen og finne de skyldige.

- Eksplosjon
- Vi har hørt skudd og minst en eksplosjon, fortalte ministerråd Mari Skåre ved den norske ambasaden i Kabul til Nettavisen ved 9-tiden mandag morgen. Ambassaden ligger cirka to kilometer fra presidentpalasset.

Skåre sier at hverken ambassaden eller dens personell har blitt angrepet, men at det er full lockdown - ingen får gå ut av ambassadens område.

- Vi avventer situasjonen, men inntil videre blir folkene her. Vi har tatt kontakt med de nordmennene vi vet er i Kabul, via sms og e-post, og vi har begynt å få tilbakemeldinger nå, sier Skåre ved 9-tiden.

Så langt er det ikke meldt om skadde nordmenn. I alt kjenner ambassaden til ca 30 nordmenn som jobber i byen, utenom ambassadens egne folk, og fire som er tiknyttet politiprosjektet.

Flere døde
Ifølge Reuters har minst fem mennesker mistet livet og 38 er såret. Et barn skal være blant de drepte, mens de fire andre er talibansoldater - to er skutt av sikkerhetsstyrker, to sprengte seg selv da de angrep bygninger.

Ubekreftede rapporter sier at flere politifolk også skal ha mistet livet i et av selvmordsangrepene.

Det meldes også at to raketter har truffet hovedstaden, og at opprørerne tok seg opp på strategisk viktige steder på toppen av flere bygnigner. Over 200 politifolk og soldater fra den afghanske hæren ble satt inn for å bekjempe opprørerne.

Ifølge Skåre har ambassaden ikke fått signaler på forhånd om et angrep, og sier trusselbildet har vært uendret den siste tiden.

Serena
Opprørerne angrep også Serena Hotel, og Taliban skriver på sine hjemmesider at hotellet er spespielt utvalgt.

Serena Hotel huser flere utenlandske gjester, og det var her den norske journalisten Carsten Thommassen mistet livet i et angrep, da han og norsk presse fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i landet i januar 2008. Hotellet har også senere vært utsatt for angrep, senest i november.

Les: Nytt angrep mot Serena hotel

Les også: Ett år etter Kabul-angrepet

- Vi begynte å løpe da vi hørte eksplosjonen, men vi løp i feil retning. Jeg så røyk stige opp fra en bygning ved sentralbanken og presidentpalasset, og jeg så i hvert fall én såret, sier øyenvitnet Bahram Sarwary til Reuters.

- Kaotisk
- Dert er kaotisk, vi vet ikke hva vi skal gjøre eller hvor vi skal gå, sier en ansatt i en av de stengte regjeringsbyggene til Reuters.

Svart røyk la seg over byen, og det var flere skuddsalver i sentrum av hovedstaden, ettersom opprørerne møtte på sikkerhetsstyrker, støttet av Nato-soldater.

BBCs reporter i byen forteller at han hørte flere eksplosjoner i nærheten av regjeringsbygninger. Flere gater i sentrum ble sperret av.

Et av stedene for de verste kampene mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, skal ha foregått inne på et kjøpesenter.

Angrepet, som er det best koordinerte siden USA invaderte i 2001, skjer samme dag som 14 medlemmer av president Hamid Karzais nye regjering skal avlegge ed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.