*Nettavisen* Nyheter.

- Vi hyller fraværet av sjenanse

Foto: Kine Øynes, gjengitt med tillatelse

- Når de så møter levende mennesker med appelsinhud og føflekker, får de tenningsproblemer.

20.12.12 09:24

Ungdom flest sliter med at de ikke er så exhibisjonistiske, mener sexolog Anne Marie Pile.

Anne Marie Pile er barnevernspedagog, journalist, sexolog – og blogger. Gjennom bloggen, som ofte rager høyt på blogglisten, tar hun opp en rekke temaer, både det hun selv skriver mye om, og spørsmål hun har svart på i spalten sin i gratisavisen TS-avisa, som utkommer i Agder-fylkene.

Les bloggen hennes her: sexologen.blogg.no

- Unge ber om råd
Bloggen startet hun egentlig fordi hun også er journalist og syntes det var gøy å skrive.


- Her kan jeg skrive akkurat det jeg vil, og det passer egentlig ålreit til et tema som seksualitet, ler hun.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Hun får mange positive tilbakemeldinger fra mange ungdommer som har funnet bloggen hennes på nett.

På bloggen tar hun opp spørsmål om sex og seksuelle problemer for folk i alle aldre, men i sitt daglige virke som barnevernspedagog arbeider hun mye med problemstillingen i forhold til ungdom. Ved siden av å jobbe i Bufetat, driver hun sin egen praksis som sexolog i Pile Rådgivning i Grimstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skam
- Jeg synes at det blir for mye fokus på det mekaniske når det skrives og opplyses om sex i dag. Det handler om stillinger og leketøy. Det handler lite om nærheten, det å bli tatt imot som man er og ha det godt, sier hun.

Ungdom, både gutter og jenter, sliter generelt med sitt eget kroppsbilde. Når de skammer seg over sin egen kropp, går dette også utover seksualiteten.

- Skam er også tabubelagt, så det blir på en måte dobbelt opp, sier Pile.

Pile mener man generelt skal være ganske sterk for å motstå dagens medievirkelighet.

Avkledd samfunn
I en artikkel i bladet til FO, fagforeningen til barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleier, skrev hun nylig at vi lever i et ekshibisjonistisk samfunn som hyller fraværet av sjenanse.

Idrettstjerner, popstjerner og politikere har også begynt å kle av seg foran kamera, de stiller seg ut med et lavt blikk og retusjert solbrun hud. Men å kombinere dette mediebildet med virkeligheten er ikke bare lett.

- Unge menn ser mye på porno. Flere tror at jentene skal ha solbrun hud og flotte pupper. Når de så møter levende mennesker med appelsinhud og føflekker, får de tenningsproblemer, sier hun.

Gutter er også opptatt av penisstørrelse.

- De er veldig, veldig opptatt av det og flere sier at de ikke tør kontakte jenter fordi de tror den er for liten. Da ber jeg dem å måle den i erigert tilstand. Alt fra åtte centimeter til 18 er vanlig. En vagina er bare 9 centimeter, sier Anne Marie Pile.

Anne Marie Pile mener sexologisk rådgivning og undervisning burde vært en større del av tilbud til ungdom gjennom skolen enn det er i dag.

Usikker på seksualitet
I sitt arbeid med ungdom kommer hun også borti ungdom som er usikker på sin seksuelle orientering, altså om de er homofile, bifile eller hetrofile. Noen ungdommer sliter også med å finne sin kjønnsidentitet og opplever stor usikkerhet i forhold til om de er gutt, jente eller transeperson.

- Det er svært viktig at disse ungdommene får hjelp allerede i tenårene, da det er smertefullt å ikke føle seg hjemme i egen kropp. Vi lever også i en kultur som ikke klarer å romme naturen, altså at det finnes flere enn to kjønn. Ny hjerneforskning har nemlig vist at det er forskjell på jente, gutt og transehjerner. Dessverre er det lite kompetanse på dette og mange ungdommer som har det kjempetøft i tenårene, så tøft at de velger å ta sitt eget liv. Derfor er det en skam at det ikke finnes noe offentlig helsetilbud til disse ungdommene, sier Anne Marie Pile.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.