- Vi jakter på rusen

Foto: Lisa F. Young (Crestock)

En av fem får blackout på julebordet.

19.11.10 12:39

(SIDE2): - Det er klassisk. Det er ofte både spying og det som verre er på julebord. Pinlig er det, sier Edle Ravndal, professor ved SERAF (Senter for rus og avhengighetsforskning), om at 20 prosent i Side2s undersøkelse sier at de har opplevd blackout på julebord.

Én av tre oppgir også at de drikker seg fulle, mens fire prosent sier de drikker så mye at de ikke kan stå på beina. Til sammen drikker over 80 prosent seg minst brisne.

Jakter på rus
- Jeg tror ikke det er ekstremt at det er slik. Det er i alderen 18 til man begynner å få barn, i slutten av 20-åra, at man drikker mest i hele livet. Det er mye fyll på julebordene, og ser man taxikøene på fredag og lørdag i november og desember, så er det mye skrik og skrål i fylla. Men det er ikke nødvendigvis verre på den tiden enn ellers i året.

Hun får støtte av Inger Synnøve Moan, forsker ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Jakten på rusen er kanskje det mest sentrale trekket ved bruken av alkohol i vår kultur, og man finner eksempler på det allerede fra vikingenes tid. I tillegg har alkoholbruk i Norge stort sett alltid vært knyttet til høytid og festlige lag. Derfor er det ingen overraskelse at mange drikker seg fulle på julebordet.

LES MER FRA JULEBORDSUNDERSØKELSEN: Sladrer ikke om utroskap

Skulker dagen derpå
Selv om nærmere 40 prosent sier de drikker seg fulle eller overstadig beruset, er det «kun» seks prosent som sier de har skulket jobben dagen derpå etter et julebord – to prosent har skulket flere ganger.

- Det er ingen overdrivelse nei. Og mange stiller veldig bakfulle på jobb også, sier Ravndal.

Tidligere undersøkelser viser at alkoholrelatert fravær i løpet av et år utgjør mellom 14–19 prosent av det totale korttidsfraværet (1-3 dager) og 44–59 prosent av endagsfraværet.

Og det er muligens ikke helt slik sjefen vil det skal være – selv om sjefene gjerne fester like hardt som sine ansatte. Men det er altså ikke bare i juletida vi dropper jobben etter for mye å drikke.

- Vi vet at økt alkoholkonsum fører til økt sykefravær og det er klart at dette er et problem. Den enkelte får gjort mindre, noe som er uheldig for den det gjelder, så vel som for arbeidsplassen og samfunnet. I tillegg vil de som kommer på jobb med bakrus både ha nedsatt konsentrasjonsevne og produktivitet. Arbeidsplassen er derfor en viktig arena for å forebygge de negative konsekvensene av alkoholbruk, både for individ og samfunn, sier Moan.

Press
Men flere steder oppleves det et press om å være med å drikke. For selv om nordmenn flest er positive til å delta på julebord i regi av jobben, sier mange at de opplever drikkepress.

Det er noe som bør tas opp på forhånd og i god tid før selve julebordet, mener Ravndal.

- Føler man et press om å drikke alkohol, så ta det opp med kollegaer. Men selvsagt, det er ikke så lett når man er ung, da vil man være lik de andre og populær og bli godtatt. Dette ansvaret hviler litt på lederne, mener jeg, de må ta tak i det i andre sammenhenger, slik at det er en bedriftskultur som passer alle, sier Ravndal.

LES OGSÅ: - Orker ikke fyllepratet

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Om undersøkelsen:Side2 har gjennomført en spørreundersøkelse om julebord blant sine lesere. Over 200 personer har svart på våre spørsmål. 51 % menn og 49% kvinner har svart. 44 % er i alderen 18- 35 år. Deretter er 38 % av dem som har svart mellom 36 og 55 år. 60% er i et forhold, 11 % er single, og 6 % dater for øyeblikket. Hvis svarpersonene kunne velge, så så foretrekker 47% å dra alene på julefesten, mens 35% gjerne tar med partneren. (Har du vært utro? )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag