RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kan gjøre som Norge

Sverigerdemokraternas vikarierande partileder Mattias Karlsson kommenterer regeringens beslutning om nyvalg. Ingen av de øvrige partiene vil samarbeide med det innvandringsfiendtlige partiet, men nå har fire politikere fra de borgerlige partiene fremmet forslag om innstramninger.
Sverigerdemokraternas vikarierande partileder Mattias Karlsson kommenterer regeringens beslutning om nyvalg. Ingen av de øvrige partiene vil samarbeide med det innvandringsfiendtlige partiet, men nå har fire politikere fra de borgerlige partiene fremmet forslag om innstramninger. Foto: Maja Suslin (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sentrumspolitikere i Sverige fremmer forslag om å innføre nye innvandringstiltak.

Tre politikere fra Kristdemokraterna og én politiker fra Centerpartiet har tatt til ordet for å gjøre noe med svensk innvandringspolitikk.

«Det å kategorisk ignorere Sverigedemokraternas nærvær i riksdagen, er å gi dem en politisk gratisbillett istedenfor å bekjempe deres fremmedfiendtlighet,» skriver de fire politikerne i en kronikk i Dagens Nyheter.

Politikerne mener innvandringspolitikken i Sverige må opp til debatt, og foreslår fire nye reformer.

- Det de påpeker er at Sverige har to prosent av EUs befolkning, men tar imot 15 prosent av flyktningene. Da forsøker disse politikerne å foreslå noen endringer, men ingen store endringer. De vil ikke begrense flyktninger fra Syria for eksempel, sier korrespondent for Dagens Nyheter og Svenske nyheter, Björn Lindahl, til Nettavisen.

Politikerne ønsker blant annet å øke antall kvoteflyktninger fra FN. Per dags dato har Sverige 1900 kvoteflyktninger, ifølge kronikken, som utgjør en brøkdel av det totale antallet flyktninger.

- Vil gjøre som Norge
Videre tar politikerne til ordet for å innføre tiltak som anvendes i Norge.

«Norge har minsket antallet asylsøkere ved å erklære visse kategorier som umiddelbart avslagsbare med henvisning til sikkerheten i deres hjemland. EU-landet Tyskland gjør det samme. Sverige bør følge det eksempelet,» skriver de.

Her er prosedyren de svenske politikerne henviser til: «Hvis du kommer fra et land der innbyggerne kan få hjelp fra egne myndigheter, vil du få asylsøknaden din behandlet og avslått i løpet av 48 timer,» skriver Utlendingsdirektoratet på sine nettsider.

Deretter foreslår politikerne å skjerpe inn kravene til familiegjenforening, samt slå hardere ned på falsk grunnlag for asyl ved å styrke ressursene til immigrasjonsmyndighetene.

- En prøveballong
Lindahl sier kronikken er et forsøk på å sondere terrenget i forkant av nyvalget i mars.

- Dette er ikke de tyngste politikerne fra Centerpartiet eller Kristdemokraterna. Det er nok en prøveballong, så får vi ser hvilken vei vinden blåser. Hvis det blir tatt imot som en god idé, så kommer partilederne inn på banen, sier Lindahl.

- Det er typisk at det er Kristendemokratrna som går ut med dette. De ligger nå på 3,9 prosent oppslutning på meningsmålingene, og kommer dermed ikke inn i riksdagen i mars. Så det er kanskje et desperat forsøk på å signalisere at det finnes en mulighet for å endre politikk, sier Lindahl.

Krise og nyvalg
Sverigedemokraterna sørget denne uken for at Sverige havnet i den verste regjeringskrisen på flere tiår. Det innvandringsfiendtlige partiet uttalte at det ville felle ethvert statsbudsjett som ikke gikk inn for en reduksjon av innvandringen til Sverige.

Det førte til at statsminister Stefan Lövfen ikke fikk statsbudsjettet sitt godkjent i riksdagen, og valgte dermed å skrive ut nyvalg 22. mars. Samtlige partier nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna i riksdagen, som fikk en oppslutning på nesten 13 prosent under høstens valg.

Fakta: Fakta om innvandringen til Sverige

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Ved inngangen til 2013 var nær 1,5 millioner, 15,9 prosent av befolkningen i Sverige, født i utlandet. Noe over halvparten av disse var født i europeiske land.

* 2 millioner svensker hadde «utenlandsk bakgrunn», definert som født i utlandet eller født i Sverige med to utenlandsfødte foreldre.

* I tiårsperioden 2004-2013 ga Sverige opphold til 160.000 asylsøkere og 340.000 familiemedlemmer, til sammen 500.000 personer.

* I 2013 søkte 54.259 personer asyl i Sverige. Nær en tredel av disse var syriske statsborgere. I tillegg innvandret 115.845 personer på annet grunnlag. Den vanligste grunnen til opphold for ikke-nordiske innvandrere var familiegjenforening.

* Ifølge Migrationsverkets prognoser fra november vil det komme 83.000 asylsøkere til Sverige i år og 95.000 i 2015.

(Kilde: Statistiska centralbyrån) (©NTB)

- Vil ikke ta diskusjonen
«Sverige har Europas mest liberale innvandringspolitikk, men de etablerte partiene ønsker ikke å ta diskusjonen. Problemet er at det vil velgerne,» skrev sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, i en blogg dagen etter at Löven skrev ut nyvalg.

Stavrum henviser til de 781.000 velgerne som stemte på Sverigedemokraterna.

- Noen må si at vi må bite i det sure eplet og diskutere innvandring. Men dette er ikke en kran som politikerne kan skru av og på. Folk kommer til Sverige. Dette er noe som drives av flyktningene selv. De forsøker å komme til Sverige fordi de har slektninger der og fordi de vet at de har størst sjanse for å få bli igjen der, sier Lindahl.

Kronikken i Dagens Nyheter er forfattet av Rasmus Rasmusson (KD), Annelie Enochson (KD), Rolf Åbjörnsson (KD) og Staffan Danielsson (C).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere