RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

- Vi kan ikke avlive et dyr straks det begynner å hoste

Sist oppdatert:
Lederen av Bondelaget i Rogaland forsvarer pelsdyrnæringen og sier en nullvisjon på syke dyr er urealistisk.

Flere fylkesledere i Norges Bondelag tar pelsdyrnæringen i forsvar, skriver Nationen . Etter dyrevernernes siste utspill med bilder av skadde og døde mink hos styrelederen i Norges pelsdyralslag, har det igjen kommet krav om at landbruksminister Lars Peder Brekk setter hardt mot hardt og gir den sterkt subsidierte næringen nådestøtet.

- Skader kan forekomme
Fylkesleder Ole Johan Vierdal i Rogaland bondelag er blant dem som tar næringen i forsvar.

- Jeg er enig i at vi skal ha en nullvisjon på mishandling av dyr, men syke dyr kan vi ikke ha en nullvisjon på. Skader kan forekomme, men vi kan ikke avlive et dyr straks det begynner å hoste, sier han til Nationen.

Han forstår at folk reagerer på bilder av skadde dyr, men mener kritikken mot næringen går over alle støvleskafter.

Tillit til Mattilsynet
Han får støtte av fylkesleder Inge Martin Karlsvik i Møre og Romsdal bondelag.

Han understreker at mishandling av dyr ikke kan forsvares, men sier pelsdyroppdrettere er som bønder flest og steller dyra sine etter beste evne.

- Sykdom og skader kan forekomme i alt husdyrhold. Det viktige er jo å forebygge og sette i verk tiltak raskt, sier han.

Begge uttrykker tillit til at Mattilsynet gjør jobben sin, og de ser gjerne at det blir flere kontroller.

Les også: Vil beholde pelsdyrstøtten

- Har ingen tro på forbedringer
På Stortinget går verken Ap eller Høyre inn for å avvikle støtten til pelsdyrnæringen, mens Venstre mener Norge bør følge etter flere europeiske land som har strammet inn eller lagt ned sin pelsdyrnæring.

Det var daværende landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim som i 2002 ga pelsdyrnæringen ti år på å rydde opp. Nå sier Venstres Olav Elvestuen at næringen har hatt tid nok på seg.

- Når det ikke er gjort forbedringer etter åtte år, har jeg ingen tro på forbedringer i pelsdyrnæringen.

Vil presse Ap
Elvestuen mener Ap sitter på nøkkelen.

- Venstre vil presse på for at Arbeiderpartiet snur i denne saken, og dermed får på plass et flertall for å avvikle pelsdyroppdrett i Norge. Vi vil derfor løfte saken om pelsdyroppdrett inn i Stortinget, slik at saken er behørig belyst før landsmøtet startet på våren, sier Elvestuen ifølge en pressemelding fra Venstre.

Les også: Pelsdyrdebatten raser

Nettavisen spurte leserne
Fredag spurte Nettavisen sine lesere om pelsdyrnæringen har livets rett, eller om den bør legges ned.

50 prosent av de som svarte, sier pelsdyrnæringen bør legges ned. 42 prosent sier at den har livets rett, dersom kravene og kontrollene skjerpes. 8 prosent svarer at pelsdyroppdrett er OK hvis de klarer seg uten subsidier.

Leserkommentarene viser også at meningene er delte:

- Det er et marked for pels, det markedet må bli mettet på ene eller andre måten. Produsere selv eller kjøpe fra utlandet. Noen skadde dyr er helt normalt og greit så lenge sår og skader blir behandlet på en god måte. Dette er dyr som er avlet i generasjoner, de vet ikke om at det finnes noe annet, skriver «Mina», mens «Pia» representerer motstanderne av pelsdyroppdrett:

- Det er helt grusomt! Dyr skal ikke behandles slik. Få dyrepoliti til Norge! Får vondt inni meg av å se hvordan dyrene har det, og det eneste de vil ha er pelsen deres. Hvis det er så utrolig viktig med pelsklær, kjøp fake, skriver hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere