RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kan ikke bare skylde på klimautslipp

FLOMRAMMET: En engelskmann tar en røyk på trappen i Egham, Storbritannia. Flere områder i England har blitt rammet av flom i februar måned.
FLOMRAMMET: En engelskmann tar en røyk på trappen i Egham, Storbritannia. Flere områder i England har blitt rammet av flom i februar måned. Foto: Justin Tallis (Afp)
Sist oppdatert:
Eminente forskere mener klimaendringer ikke er hovedårsaken til flom.

(Nettavisen): Flom forårsaker enorme materielle ødeleggelser over hele verden. Men en gruppe anerkjente forskere sier nå at klimadebatten tar fokuset vekk fra de virkelige årsakene til storflom.

Det er nemlig ikke klimaendringene som er hovedårsaken til flom, lyder rapporten «Flood risk and climate change». Men ifølge forfatterne er det avskoging, overutvikling og bygging på elvesletter som er hovedgrunnen til flom.

En av Storbritannias fremste klimaforskere er delvis ening med forskerne bak rapporten.

- Det er riktig at utvikling i svært flomutsatte områder de siste tiårene er hoveddrivkraften bak økningen av hus og forretningsvirksomheter som er i fare, sier direktør for klimainstituttet ved London School of Economics , Bob Ward, til Nettavisen.

- Risikoen for flom har flere medvirkende årsaker, inkludert kraftig nedbør. Som FNs klimapanel (IPCC) påpekte i deres rapport i fjor, så er det mange landlige regioner i verden som opplever en økning i hyppigheten og intensiteten av kraftig nedbør som følge av klimaendringer, sier Ward.

- Ikke nok bevis
Forfatterne av klima- og flomrapporten består av 19 forskere fra prestisjetunge universiteter og institutter i Japan, USA, Australia og flere land i Europa. Flere av forskerne har tidligere bidratt i klimarapportene til FNs klimapanel.

Forskere utelukker ikke at drivhusgasser kan knyttes opp mot flom. Men rapporten slår imidlertid fast at det ikke finnes tilstrekkelig bevis til å påvise en klar kobling mellom klimautslipp og flom. Rapporten ble denne uken publisert i tidsskriftet Hydrological Sciences Journal.

Bob Ward er klimaforsker ved London School of Economics.

«Det er såpass mye oppstyr angående koblingen mellom drivhusgasser og flom, sånn at samfunnet mister fokus på ting vi allerede med sikkerhet vet om flom, og hvordan vi skal dempe og tilpasse oss det,» lyder rapporten.

- Må endre fokus
«Det å gi klimaendringer skylden for flomødeleggelser gjør flomødeleggelser til et globalt spørsmål som ser ut til å være utenfor regionale og nasjonale institusjoners kontroll.»

«Forskningsmiljøet må fremheve at problemet med flomødeleggelser handler mest om hva vi gjør på eller med landskapet, og det vil være tilfellet i tiår framover.»

Befolkningstetthet
Forskerne sier videre at det er en klar kobling mellom befolkningstetthet og flom. Når millioner av hus og bygninger bygges på elvesletter, vil det føre til at flomvannet fra elver - som går over sine bredder - flyter ut på veier og betong, framfor å synke ned i jorden.

Det igjen fører til at flomvannet forårsaker enorme materielle skader. Det å felle trær, som tar opp vann, forsterker problemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere