RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MENER TIDEN ER INNE: De tidligere politimennene Finn Abrahamsen og Johnny Brenna mener tiden er inne for å bevæpne politiet permanent.
MENER TIDEN ER INNE: De tidligere politimennene Finn Abrahamsen og Johnny Brenna mener tiden er inne for å bevæpne politiet permanent. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

- Vi kan ikke leve i kardemommestaten i all fremtid

Sist oppdatert:
Tidligere politimenn går sterkt ut for å bevæpne tidligere kolleger.

Onsdag festet norsk politi pistolen til beltet for å møte en økt sikkerhetsrisiko.


Tidligere etterforskningsleder i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, og tidligere narkospaner Jonny Brenna, mener at tiden er moden for at norsk politi bevæpner seg permanent.

- Vi kan ikke tro at vi skal være så heldige å leve i kardemommestaten i all framtid. Den tiden er forbi, sier Finn Abrahamsen.

- Man må lytte til de operative mannskapene. Vi kan ikke tro at situasjonen som har vært de siste 40, 50 årene alltid skal forbli slik, sier Johnny Brenna.

- Forverret seg dramatisk
Abrahamsen sier at polititjenestemenn som tidligere var tvilende til bevæpning, nå er for.

- Vi må erkjenne at situasjonen har forverret seg dramatisk, og forholde oss til det, sier Abrahamsen.

Han mener at 22. juli 2011 beviste at internasjonal terror og kriminalitet har kommet til Norge, og at politiet har behov for å være bevæpnet for å beskytte seg selv og publikum.

EKS-POLITI: Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt fram til 2007. I dag er han privatetterforsker.

- Vi må innse at Norge ikke står i noen særstilling. Terror er en internasjonal utvikling, og ingen trodde det kunne skje i Norge før vi sto midt oppi det. Norge er medlem av Schengen-samarbeidet. Vi har frie grenseoverganger og ingen har kontroll med hva som beveger seg inn i dette landet. Vi må bite i det sure eplet og sørge for at befolkningen får et forsvar, sier han.

- Lavere terskel for våpenbruk
Tidligere politispaner Johnny Brenna forteller at han ikke savnet våpen da han var på jobb tidlig på 2000-tallet, men sier at han forstår at politiet ønsker bevæpning i dag.

Det virker som om terskelen for å bruke våpen mot politiet er lavere i dag.

- Det virker som om terskelen for å bruke våpen mot politiet er lavere i dag. Operative politifolk forteller at situasjonen er mer uforutsigbar, og trusselnivået er høyere, enn bare for noen år siden. Jeg mener at publikums og politiets sikkerhet må veie tyngre enn at vi har vært ubevæpnet i hundre år, sier Brenna.

Skeptiske
I helgen advarte forsvarsadvokat John Christian Elden og Civita-leder Kristin Clemet mot en generell bevæpning av politiet.

- Lett tilgang på våpen gir erfaringsmessig fra utlandet mer våpenbruk, og tap av uskyldig menneskeliv som konsekvens. Vi bør tenke oss nøye om før vi aksepterer det som en samfunnsutgift, sa advokat John Christian Elden til Nettavisen. 


- Generell bevæpning av politiet er en alvorlig beslutning. Da er det lett å komme inn i en ond spiral hvor politiet bevæpner seg, og så vil kriminelle bevæpne seg, og det vil bli brukt mer våpen og det blir rett og slett mer vold, sier Clemet.

EKS-POLITI: Johnny Brenna var spaner i Oslo politidistrikt fram til 2006.

Tror ikke på våpenkappløp
Brenna tror ikke at en generell bevæpning vil øke risikoen for skuddvekslinger i offentlig rom.

- Vi må huske på at politiet lenge har hatt våpen i bilene og har kunnet bevæpne seg, sier Brenna.

Han tror heller ikke at en generell bevæpning av politiet vil føre til et våpenkappløp slik Clemet frykter.

- Det blir ikke forandet. Yrkeskriminelle var bevæpnet dengang jeg jobbet, og de er bevæpnet i dag, sier Brenna.

Skeptisk
Tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er skeptisk til innføring av permanent bevæpning, og etterlyser en skikkelig utredning før politikerne fatter det endelige vedtaket. 

EKS-POLITI: Tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er skeptisk til permanent bevæpning.

-Jeg er på ingen måte overbevist om at det er riktig vei å gå. Både internasjonale erfaringer og den norske situasjonen tilsier at bevæpning ikke nødvendigvis gir et tryggere samfunn, eller at er en fordel for politiet. Det er få land som har så god tradisjon som Norge for å bruke det vi kaller «lempeligere midler», ha strategier for minst mulig maktbruk, og ha et politi med svært høy tillit i samfunnet, sier Johannessen.

- Tror du at politiets arbeidsform vil endre seg med permanent bevæpning?

- Det er dette vi må få mer kunnskap rundt. Det er en skandale om politikerne fatter vedtak om en permanent endring i et så viktig samfunnsspørsmål uten en bred analyse basert på forskning, erfaring og framtidsutsikter, sier Johannessen.

- Det verste som kan skjer er at vi kommer i en situasjon der vi glir fra en unntakstilstand og inn i en situasjon med permanent bevæpning. Derfor er det på høy tid med en skikkelig utredning, sier Johannessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere