RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kan ikke se at det har vært andre på åstedet

Foto: Olav Sundvor / Vidar Langeland (Bergensavisen AS)
Politietterforsker Carl-Petter Leganger skråsikker i retten.

Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ledet den taktiske etterforskningen av drapet på 98 år gamle Hilda Feste.

Han fortalte i sin forklaring i retten mandag hvordan politiet fant Feste liggende på gulvet på soverommet, etter at de ble oppringt av hjemmesykepleieren første nyttårsdag.

Leganger fikk ansvar for den taktiske delen av dette. Politiet var tidlig i gang med å sjekke miljøet rundt Gamleheimshagen.

– Erfaring sier at slike saker har gjerningsmannen en eller annen tilknytning til miljøet, halvannen til to kilometer unna er ikke uvanlig, sier Leganger, ifølge BA.

Politiet kartla derfor hvem som besøkte folk i Gamleheimshagen.

– Vi ba mennene vi var i kontakt med om å avgi frivillig DNA-prøve, opplyser Leganger.

Til sammen 150 menn var inne og avga prøve.

Moren til tiltalte disponerte en leilighet i Gamleheimshagen en periode da hennes leilighet var under utbedring. I avhør med henne kom det frem at den tiltalte 19-åringen hadde vært ute den kvelden. Dermed ble også han innkalt til avhør.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

Sendte klær til Tyskland
– Åstedet lå slik til at det ikke var naturlig å gå opp der dersom du ikke er kjent i området i det hele tatt. Vi startet med å kartlegge de som hadde midlertidig opphold og fikk de også til å avgi frivillig DNA. Vi opplevde stor velvilje. Hele lokalsamfunnet var veldig opptatt av å hjelpe.

21. februar kom beskjed fra Kripos om at hånd- og fingeravtrykkene på åstedet samsvarte med tiltalte.

Klærne til Feste ble sendt til et tysk laboratorium. På innsiden av glidelåsen ble det der funnet en fullverdig profil som tilhørte tiltalte.

– Fra vi fikk det anayserte materialet, samt vitneobservasjoner, var vår konklusjon klar: Vi kan ikke se at det har vært andre på åstedet, sier Leganger.

Les også:

Observert
Etter at det ble kjent i lokalsamfunnet på Os, har politiet fått flere henvendeser fra vitner som mener å ha sett tiltalte.

– En ung dame meldte seg og fortalte at hun hadde tatt bussen fra byen den kvelden. Hun gikk av et stykke nord for Os sentrum og traff tiltalte. Han kom gråtende. Hun hadde spurt om det gikk bra. Han svarte ikke, forteller Leganger.

Det som trolig er 19-åringen er fanget opp på overvåkingskamera ved Rema 1000. Der står han og snakker med et par.

Dette paret skal vitne førstkommende torsdag. Ifølge overvåkingsvideo på stedet forsvinner tiltalte ut av bildet klokken 2057.

– Herfra tar det cirka åtte minutter å gå til åstedet. Det mener vi han har klart, sier Leganger.

Flere tips fra synske
Leganger fortalte også retten om at de har fått flere luftige tips fra synske.

De har også fått inn telefoner fra personer i lokalmiljøet som påtar seg skylden for drapet.

– En fyr ringte sa at han drepte Hilda Feste etter at tiltalte hadde voldatt henne. Han ble kalt inn til avhør, men ble raskt sjekket ut av saken. Jeg tror vi kan kearakterisere dette som såkalt fyllerør. Her må vi skille skit og kanel, mener han.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere