RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kjente ikke til partistøtten

(Scanpix/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Troms Kraft slår hardt tilbake i faktura-føljetongen som hefter ved Sps pengegaver.

Troms Kraft gjentar torsdag at de ikke var kjent med at det økonomiske bidraget til rapporten «Slipp Energien Løs!» gikk til partistøtte.

Troms Krafts bedriftsforsamling har torsdag gjennomgått og behandlet rapporten fra Ernst & Young som redegjør for Troms Krafts økonomiske bidrag til forskningsprosjekt om fornybar energi.

I rapporten og oppsummeringen fra Ernst & Young påpekes følgende:

  • I januar/februar 2009 ble Troms Kraft invitert av Eidsiva Energi til å bidra med 200.000 kroner i økonomisk støtte til utarbeidelse av en fagrapport om fornybar energi. Kostnadene gjaldt kjøp av tjenester knyttet til utarbeidelse av rapporten. Troms Krafts bidrag var øremerket dette formål.
  • Avtalen ble inngått muntlig.
  • Ved avtaleinngåelsen var det Troms Krafts oppfatning at et aksjeselskap skulle lede prosjektet. Troms Kraft ble senere kjent med at Senterpartiet hadde overtatt. prosjektsekretariatet, noe som også er opplyst fra Eidsiva Energi.
  • Utover det økonomiske bidraget har ingen i Troms Kraft vært verken delaktig eller involvert i arbeidet knyttet til utarbeidelse av rapporten «Slipp Energien Løs!».
  • Troms Kraft betalte den 5. oktober 2009 fakturaen på 200.000 kroner, utstedt fra Senterpartiet til Troms Kraft, med bakgrunn i at det ble ansett som en forpliktelse inngått muntlig med Eidsiva Energi i 2009.
  • Fakturaen var merket ordlyden «Prosjektstøtte» – «Deltakelse i prosjekt Fornybar Energi».
  • Det var ikke kjent i Troms Kraft - verken før avtaleinngåelsen eller ved senere betaling av faktura - at Senterpartiet skulle motta midler fra prosjektet til partistøtte.
  • Det var heller ikke kjent i Troms Kraft at de øvrige bidragsyterne som deltok i prosjektet – den såkalte Fornybaralliansen – betalte eller skulle betale kr 500.000 til Senterpartiet i partistøtte.

- Burde vært mer aktsom
- Bedriftsforsamlingen tar rapportens innhold til etterretning, og mener det burde vært innhentet skriftlig dokumentasjon fra Eidsiva Energi med hensyn til innhold og budsjett for prosjektet «Slipp Energien Løs!» ved avtaleinngåelse, sier Troms Aps leder, Bjørn Inge Mo.

I tillegg mener Bedriftsforsamlingen at fakturaen på 200.000 kroner ikke burde blitt betalt uten at det ble fremlagt et endelig prosjektregnskap.

- Det faktum at Senterpartiet var betalingsmottaker er et tilleggsmoment som burde ha avstedkommet utøvelse av større aktsomhet før utbetalingen fant sted, sier han.

Eidsiva: - Klar intensjon
Også hos Eidsiva Energi fastholdes det at de trodde deres støtte gikk til delfinansiering av fornybarprosjektet.

- Som fakturaordlyden viser var dette «støtte til prosjektet fornybar energi», noe som underbygger det vi hele tiden har hatt en klar intensjon om at pengene skulle delfinansiere prosjektet, sier kommunikasjonssjef Inge Møller hos Eidsiva Energi til Nettavisen.

Feilaktig skattefordel
Nettavisen skrev onsdag at den mye omtalte støtten fra Eidsiva Energi og Troms Kraft på 700.000 kroner til Senterpartiet (Sp) kan inneholde en skattebom.

Les også: Sparte skatt på ulovlig Sp-støtte

Fakturaene til Eidsiva Energi og Troms Kraft ble gitt som «prosjektstøtte» til Senterpartiets fornybar energi-prosjekt. Dette ga selskapene mulig til fradrag på skatten. Viser det seg at pengeoverføringen i i realiteten var «partistøtte», er det ikke rom for skattefradrag.

Et skattefradrag på 28 prosent tilsvarer en skattefordel på hele 196.000 kroner.

- Partistøtte gir ikke fradrag
Skatteekspert og professor Ole Gjems-Onstad sa til Nettavisen at det overordnede prinsippet i skatterett er om noe er «utgifter til inntektservervelse» - og det må det argumenteres for.

- Kaller du det partistøtte, er det ikke noen fradragsrett, da har man gitt opp den diskusjonen. Det er ikke noe fradragsrett for å gi støtte til politiske formål, slo skatteeksperten fast.

- Hvis du vet at dette går til valgkamparbeid, er det ikke riktig å kalle det prosjektstøtte - og da får du ikke fradrag, presiserte han.

Økokrim på gjerdet
- Vi har ikke noe nytt å meddele torsdag, sier kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas hos Økokrim til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere