RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kommer ikke til å gjøre tidenes beste valg

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
En knallrød Erna Solberg tror ikke på å tangere gamlesjefen.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Høyre har lenge tronet på toppen av de fleste meningsmålingene, og Høyre-leder Erna Solberg kunne derfor smile ekstra bredt da hun oppsummerte året på en pressekonferanse i Oslo tirsdag formiddag.

- Vi er selvfølgelig kjempefornøyd med de meningsmålingene vi ser i øyeblikket, men samtidig har vi is i magen, sa Solberg, som var kledt i Arbeiderpartiets rødfarge for anledningen.

Solberg påpekte at de er opptatt av så mye mer enn meningsmålinger, men kunne likevel ikke la være å skryte litt av de historisk gode målingene.

- Det er lenge siden Høyre har ligget så lenge på et så høyt nivå som vi gjør. Vi må faktisk tilbake til 80-tallet, sa hun fornøyd.

- Blir ikke tidenes valg
- Hvordan er det å ta sommerferie med så gode meningsmålinger?

- Det er hyggelig, men samtidig litt nervøst. Hva skjer denne sommerferien når vi tar fri? Har vi trykket godt nok oppe? Men jeg tror det norske folk også synes det er litt deilig å få fri fra politikerne, sier Solberg til Nettavisen etter pressekonferansen.

Men selv om Høyre gjør det så bra på meningsmålingene, tror ikke Solberg at det betyr et rekordvalg til høsten.

- Vi kommer ikke til å gjøre tidenes beste valg, det tror jeg ikke. Men jeg tror vi vil gjøre et veldig godt kommunevalg, ett av de beste. Jeg har mer is i magen enn at jeg tror at vi nå kommer til å gjøre det beste. Vi kommer nok ikke til å tangere Willoch nå, sier hun.

Da Kåre Willoch ble statsminister i 1981, gjorde Høyre sitt beste valg siden 1924, og fikk 31,7 prosent.

- Vil du tippe Høyres resultat i kommunevalget?

- Nei, det vil jeg ikke. Sånne tippegreier har en tendens til å bli noe helt annet etterpå, sier hun.

- Folk er lei skittkasting
Solberg er klar på hva hun mener er årsaken til at Høyre nå gjør det så bra.

- Jeg mener det er fordi vi treffer både i måten vi snakker om politikk på, og med sakene vi snakker om, sier partilederen, og fortsetter:

- For når vi snakker om hvordan vi skal løfte skolen så opplever velgerne at vi snakker om ting som de forstår og som er hverdagen. Når vi snakker om kvaliteten i helsevesenet, når vi snakker om helsekøene, når vi snakker om hvordan omsorgen skal bli bedre i kommunene, så tror jeg faktisk at det gir en gjenklang, sier Solberg.

Hun tror også at folk er litt lei skittkasting.

- Jeg tror velgerne er litt lei av disse voldsomme store løftene, og så er de veldig lei av politikere som bruker mesteparten av tiden på skittkasting på andre, sier Solberg.

- Så dere vil ikke være med på skittkasting?

- Vi kommer selvfølgelig noen ganger til å fortelle hva som er forskjellen mellom oss og andre, men vi snakker mest om egen politikk og hva forskjellen er, sier hun.

- Det er selvfølgelig kjekt
Og om det ikke er nok med gode meningsmålinger, så får Solberg også best score av samtlige partiledere i en målingen som ble presentert i Aftenposten tirsdag.

I meningsmålingen som er utført av Respons Analyse, er Høyre-lederen i en klasse for seg. Hun får karakteren 4,4 og stiller dermed samtlige partiledere i skyggen, inkludert statsminister Jens Stoltenberg fra Ap og konkurrenten på høyresiden, Fremskrittspartiets Siv Jensen.

- Hva synes du om at folk synes du er den beste partilederen?

- Det er jo veldig hyggelig, og det tilsvarer jo litt den tilbakemeldingen jeg får når jeg treffer folk. De synes vi gjør en god jobb, og at jeg har vært flink det siste året. Det er jo selvfølgelig kjekt, sier Solberg til Nettavisen.

Hun vil likevel ikke ta all æren for at partiet suser i medvind.

- Jeg føler at vi er et lag som gjør dette. Jeg tror at noen av de strategiske valgene jeg sto i spissen for å gjennomføre, gjør at vi gjør det bedre. Og så har vi vist fram mange flinke i partiet, men det er nå en gang sånn at det er en tendens at partilederen er bildet på partiet utad. I tillegg har vi kjempemange gode ordførere, sier hun.

LES OGSÅ: Alle liker Erna

- Skal sove i ferien
Men før den intense valgkampen starter for alvor i august, skal Solberg ha ferie.

- Jeg skal ha noen uker sommerferie. Det blir litt av og på fordi vi har noen arbeidsdager innimellom, men jeg tar med meg familien og reiser åtte dager vekk neste uke, og så skal jeg være litt på Vestlandet og i Norge etterpå, forteller hun.

- Er det andre ting du vil gjøre i sommer for å lade opp til valgkampen?

- Det dreier seg om å få sove mye i en ferie, for særlig på slutten av en sesjon blir det lite av det fordi det er et høyt tempo. Og så er det å få mye frisk luft, og ikke gå helt inn i koma så man glemmer alt man jobbet med før sommeren, avslutter Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere