*Nettavisen* Nyheter.

- Vi kriger mot en stor, satanistisk front

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Tingretten fikk onsdag høre mer om de påståtte drapstruslene mot tre kurdere i Norge.

08.08.12 21:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Denne uken innledet Oslo tingrett en ny runde med mulla Krekar på tiltalebenken. Tiltalen omfatter blant annet det påtalemyndigheten mener er drapstrusler mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik samt tre norske kurdere.

Tiltalten omfatter videre at Krekar skal ha motarbeidet rettsvesenet ved å true vitner, samt skadeverk mot TV 2s fotograf under et opptrinn i TV 2s lokaler i Karl Johansgate, der Krekar angrep fotografen etter å ha blitt intervjuet av al-Jazeera.

Retten fikk høre ny tale
Tingretten fikk onsdag først avspilt talen Krekar holdt for tilhengere på nettstedet Paltalk.com 18. februar i år. På det tidspunktet satt Krekar på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for trusler.

Tordnet mot koranbrenning
I talen hører vi en opphisset Krekar snakke om koranbrenning og hva de som utfører slike handlinger risikerer. Han nevner de tre kurderne som nå er nevnt i tiltalen.

- Derfor er det viktig å gi dem en lærepenge, sier han blant annet i talen, og videre:

- Sharia-dommen henger ved dem.

- Plikt å drepe dem
Vi hører i lydopptaket Krekar si at dette gjelder uansett hvor de befinner seg i verden. Han omtaler de tre som frafalne og sier det er en "plikt for muslimer å drepe dem". Minst en av kurderne nevnes ved navn. I svar på spørsmål fra sine tilhengere gir han nedsettende beskrivelser av frafalne. En gang beskriver han denne gruppen som brukt dopapir.

- Vi kriger mot en stor satanistisk front, sier Krekar i opptaket, der han flere ganger oppildner sine tilhengere i kampen og også snakker varmt for martyraksjoner - selvmordsoppdrag - rettet mot motstanderne i Kurdistan. Her nevner han Taliban i Afghanistan som eksempel og sier "se hva de har fått til".

Om sin egen sak i Norge, sier han blant annet:

- Støtt den religionen som jeg stilles for retten på grunn av.

I kjølvannet av diskusjonen om koranbrenning og karikaturtegninger av profeten, spør en tilhenger på forumet hva slags skjebne som venter de som fornærmer koranen i Norge. Krekar svarer at dersom de er troende, altså muslimer, er det tillatt å drepe dem. Hvis han ikke er muslim, er det en annen sak, da skal han ikke drepes, forklarer han. Men hvis han ikke "eier tro og anger, er det tillatt å drepe ham", sier han også.

- Erkjenner ikke straffskyld
Da rettssaken ble innledet tirsdag, ville Krekar ikke svare verken ja eller nei på skyldspørsmålet. Onsdag opplyste hans advokat Brynjar Meling at tiltalte ikke erkjenner straffskyld for noen av tiltalepunktene.

- Spørsmålet er om det som har kommet fram er en oppfordring til drap eller frihetsberøvelse, sa Meling om tiltalepunkt én.

- For å forstå det, må man se hvem Krekar er, hans bakgrunn og hans posisjon, sa Meling videre.

Tiltalen mot Krekar

Det første tiltalepunktet gjelder Straffelovens paragraf 147c første ledd bokstav a i Straffeloven for «offentlig å ha oppfordret til å iverksette drap (Straffelovens § 233), eller frihetsberøvelse under skjerpende omstendigheter, med den hensikt å skape alvorlig frykt i en befolkning [..]».

Uttalelsene kom i en tale på nettstedet www.paltalk.com og publisert på YouTube i mars 2012.

Punkt to i tiltalen gjelder straffelovens paragraf 132a første ledd a og gjelder uttalelser gjort på nettstedet Paltalk.com 18. februar 2012, samtidig som forhandlinger pågikk i Oslo tingrett.

«[..] for å ha motarbeidet rettsvesenet ved trusler eller annnen rettstridig atferd ovenfor en aktør i rettsvesenet [..]», står det i tiltalen.

Punkt tre gjelder brudd på Straffelovens paragraf 291, for å ha slått til et TV 2-kamera med stor kraft med en bok, og skadet dermed søkeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.