*Nettavisen* Nyheter.

- Vi legger ikke ut private meldinger

Foto: Faksimile (Nettavisen)

Facebook prøver å berolige brukerne sine etter rykter om at selskapet legger ut folks private meldinger.

27.09.12 21:28

De siste dagene har flere lesere kontaktet Nettavisen og fortalt at egne og deres Facebook-venneners private meldinger kan leses av «alle».

En leser skriver følgende:

* Alle innboksmeldingene deres på Facebook fra 2007 til 2011 ligger nå offentlig på tidslinjen deres så alle kan lese dem.

Han oppfordrer til å gjøre følgende:

1. Se til høyre for profilen deres, og trykk f.eks på år 2007. Der står det f.eks “310 venner har skrevet på Ida sin tidslinje”. Blant disse veggmeldingene ligger også alle innboksmeldingene deres.

2. Trykk på den lille blyanten, og deretter “skjul fra tidslinjen”.

3. Gjør det samme på alle årene fram til 2011.

Facebook: En misforståelse
- Ryktene skyldes misforståelser, sier selskapet.

Etter at Facebook nå har tvunget alle brukerne sine til å benytte den såkalte tidslinjen, nettstedets nye layout, strømmer det inn meldinger om folk som mener at private beskjeder fra innboksen deres er lagt ut.

I realiteten dreier det seg om gamle, åpne «vegg-til-vegg-samtaler» mellom venner.

- Alt dette er en misforståelse. Vårt nye format kan føre til at folk tror at det er private meldinger. Disse meldingene har alltid vært der, men innføringen av tidslinjen har ført til at de er lettere tilgjengelige, sier Facebooks pressekontakt i Norden, Frida Löwengren, til VG.

Øyvind Solstad, som er ansvarlig for sosiale medier i avisen, sier dette henger igjen fra Facebooks gamle system for å utveksle beskjeder – i full offentlighet mellom venner.

- De hadde en «vegg-til-vegg»-funksjon. Det betydde at når noen skrev en hilsen eller lenket til noe på veggen din, så svarte du på den andres vegg. Dette ble vist som en samtale, selv om det egentlig var en rad med meldinger på hverandres vegger, forklarer han. Solstad tror dette formatet kan ha bidratt til at meldingene ble oppfattet som mer private enn de faktisk var og at folk derfor skrev personlige ting, selv om dette altså kunne leses av alle.

Selv har han ikke sett ett eneste bevis på at noen faktisk har fått meldinger fra den private innboksen lagt ut, og han mener situasjonen som nå har oppstått, er «litt som en storm i et vannglass».

Har du opplevd at at private beskjeder fra innboksen din er lagt ut?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.