RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi må alle tåle en dose gift

PER FUGELLI er professor i sosialmedisin og en talsmann for litt mer matro - landet over, som han sier.
PER FUGELLI er professor i sosialmedisin og en talsmann for litt mer matro - landet over, som han sier. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
Vi skremmer for mye rundt mat i Norge, mener Per Fugeli.

(SIDE2:) Professor i sosialmedisin manet nok en gang til litt ro i matdebatten da han holdt et innlegg under Norske bygdekvinners aksjonsstart på «Sunn matglede - Hvem har ansvaret for neste generasjons helse».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Bygdekvinnelaget har satt i gang en aksjon blant annet med støtte i Nofimas undersøkelse, som viser at barn blir mer interessert i mat om de får være med på å lage den.

Besatt av matfrykt


200 kurs for voksne og barn skal avholdes landets rundt. Målet er å bidra til sunne matvaner, høyne nivået på fagkunnskapene i skolen og fortelle deg og meg at det kan ta like kort tid å lage fra bunnen som å mikse opp halvfabrikata.

- Vår undersøkelse viser at mange barn er med på å planlegge, men få er med på å handle inn og lage maten, sa styreleder Kathrine Kleveland i Norges bygdekvinnelag. Det kan professoren i sosialmedisin støtte opp om. Men Per Fugelli mener altså at vi bør slappe av mer.

- Vi er blitt et land besatt av matfrykt. Mattilsynet roper ulv hver gang de ser et lam, sier han.

Han trakk fram «lavkarbohysteriet», at landets kokker fører måltidene inn «i skjønnhetssalonger» og at flere unge utvikler ortoreksi, altså at de blir sykelig opptatt av å spise rett.

Fugelli sier han ser mat og matvett etter fire pilarer; trygghet, glede, ekthet og fellesskap.

- I hovedsak trygg nok mat

- For å kunne nyte maten, mp vi tåle en passe dose gift, sier han. Han minnet også om at i hovedsak er maten vår trygg nok og at det er ødeleggende alltid å frykte maten vi putter i oss.

Professoren i sosialmedisin mener også at det ligger mye helse i å skape glede rundt bordet.

- Spis, spis, spis og vær glad, sier professoren.

- For meg er også det gode måltid et måltid nesten uten bløff. Ekte vare, lite pynt. Vi trenger ikke kokker som driver ekstrem oppussing, sier han.

Fellesskapet er også viktig i måltidet og ellers, mener han.

- Jeg sier som i Snorre; Mennesket er menneskets glede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere