RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi må dra lasset sammen

Foto: OMAR TORRES (Afp)
Sist oppdatert:
Statsminister Stoltenberg mener det kan bli umulig å nå FNs klimamål uten en betydelig reduksjon i tropisk avskoging.

FNs medlemsland er denne uken samlet i Mexico i et forsøk på å forhandle fram en ny klimaavtale. Men forventningene til klimatoppmøtet har vært små som følge av fjorårets fiasko i København.

Statsminister Jens Stoltenberg var onsdag til stede på FNs klimakonferanse i Cancún i Mexico hvor han holdt Norges hovedinnlegg i forhandlingene.

Kompromisser
- Vi må dra lasset sammen. Dette innebærer både forpliktelser og vanskelige kompromisser. Vi gjør fremskritt, men det vi trenger nå er konkrete resultater. Målet i Cancún blir å legge grunnlaget for en omfattende klimaavtale i Durban til neste år, sa statsministeren, ifølge en pressemelding.

Stoltenberg la blant annet vekt på opprettelsen av et grønt fond og skogbevaring i sitt hovedinnlegg.

- Det vil bli svært vanskelig, om ikke umulig, å begrense den globale oppvarmingen til to grader uten en betydelig reduksjon i tropisk avskoging. Vi klarte nesten å bli enige om en avtale om avskoging i København. Skogkonferansen i Oslo i mai i år bidro til at over 70 land har gått sammen om et globalt samarbeid om skog. Nå må vi bli enige om hvordan vi lager et godt internasjonalt avtaleverk for skog, sa statsministeren.

Avskoging i utviklingsland står for cirka 15 prosent av totale klimautslipp globalt, noe som utgjør mer enn utslipp fra alle verdens skip, biler, tog og fly til sammen.

Klimafinansiering
Stoltenberg framhevet også viktigheten av å få på plass en klimafinansiering for verdens utviklingsland.

- Hvis vi ikke sikrer finansiering av klimatiltak i utviklingsland, blir det ingen omfattende klimaavtale. Dette er ikke bare et spørsmål om investeringer. Det er et spørsmål om å balansere økonomiske interesser og ansvar, sa statsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere