RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Mediehuset Nettavisen.

- Vi må fortsette med fossil energi

Sist oppdatert:
Stoltenberg nekter å ta stilling til oljeproduksjon i Vesterålen og Lofoten. Mens Gro Harlem Brundtland mener man må være realistiske når det gjelder fossil energi.

FOLKETS HUS (Nettavisen): Tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland holdt et glødende innlegg under LOs klimaseminar i Folkets Hus tirsdag. Brundtland er utnevnt av generalsekretær Ban Ki-moons som FNs spesialutsending på klimaspørsmål, og vil naturligvis være sentral under FN-toppmøtet som går av stabelen i København i begynnelsen av desember. Målet med klimamøtet er å erstatte dagens Kyoto-avtale som utløper i 2012.

Dramatiske omveltninger
Brundtland mener rike industriland må stå i spissen i klimakampen, og understreker nødvendigheten av at samtlige land på kryss av kulturelle forskjeller må samarbeide for å unngå en global klimakatastrofe.

- Arbeidet med å hindre en klimakatastrofe kommer til å bli langvarig. Sannsynligvis permanent for nåtidens mennesker på jorden. Det kommer til å dominere dagsordenen for politikere i mange år fremover. I løpet av det neste halve århundret kommer de fleste samfunn i verden å gjennomgå dramatiske omveltninger. Tiltak må gjennomføres på neste alle samfunnsområder. Særlig vil vi måtte se store endringer på energisiden, sier Brundtland.

Avvikle fattigdommen
- Men dersom vi lykkes med å enes om en langsiktig klimaavtale med rettferdig byrdefordelinger, så gir dette oss gode muligheter til å komme langt i arbeidet med å avvikle fattigdommen i verden.

Les også: - Alternativet er en global katastrofe
Les også: Skrekkrapport: – Sivilisasjonen vil kollapse

Brundtland har valgt å holde lav profil under valgkampen i Norge, og har heller ikke uttalt seg konkret når det gjelder oljeutvinning i Vesterålen og Lofoten. Kristin Halvorsen (Sv) vil kjempe for å unngå oljeutvinning, men nekter å stille ultimatum overfor Jens Stoltenberg, som ennå ikke har tatt standpunkt i saken.

Fossil energi i flere tiår fremover
Brundtland understreker at verden må satse på fornybar energi, men påpeker også at verden må belage seg på bruk av fossil energi i flere tiår fremover.

- Verden må mangledoble produksjonen av fornybar energi som vannkraft, vindkraft og solenergi. I mange land planlegges det nå dessuten produksjon av atomkraft. Men vi må også produsere fossil energi som olje og kull med mindre utslipp enn i dag. Enten vi vil det eller ikke, så vil store deler av verdens energiforsyning også de neste tiårene komme fra fossil energi. Særlig vil produksjonen av kullkraft, ikke minst i Kina og India, være omfattende. Derfor er det viktig at vi lykkes med å utvikle teknologi for karbonfangst og -lagring, sier Brundtland.

Brundtland legger til at det er helt vesentlig med tiltak som tilrettelegger for at myndigheter og næringsliv vil satse tungt på grønn energi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere