*Nettavisen* Nyheter.

- Vi må ikke bli kriminelles frihavn

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Leder Per Sandberg i justiskomiteen vil fengsle den narkotikasiktede rømlingen fra Bolivia, og stramme inn lovverket.

16.02.10 11:52

Leder Per Sandberg i Stortingets justiskomité mener norske myndigheter må ta av silkehanskene overfor den 20 år gamle jenta som har flyktet fra en narkotikatiltale i Bolivia.

- Istedenfor at utenriksministeren starter dialogen i denne saken med å si at det aldri blir aktuelt å utlevere kvinnen, og at norske myndigheter ikke har gjort noe galt, så burde man istedenfor varetektsfengsle henne og innlede dialog med boliviansk politi og myndigheter, sier Per Sandberg.

Les: Støre: - Vi har ikke gjort noe galt

Bør fengsles
Mandag sa statsadvokat Joakim Staff den 20 år gamle kvinnen er siktet i en norsk sak, men at man avventer utspill fra Bolivia før man eventuelt gjør noe i denne saken.

Les: Kripos: - Hun er siktet

- Hun er tiltalt for et lovbrudd som i Norge har en strafferamme på 21 år, og hun har unndratt seg straffeforfølgelse ved å flykte til Norge. Det må være hjemmel for å varetektsfengsle henne iallfall til man har fått informasjon fra Bolivia om saken, sier Sandberg.

- Jeg er utrolig skuffet over at en mann i hans posisjon uttaler seg slik - uten å kjenne saken, sier far til den rømte kvinnen, Hallgeir Øygarden til Nettavisen.

Til Nettavisen sa han mandag at datteren rømte fra Bolivia fordi familien ikke lenger hadde tro på en rettferdig behandling.

Les: Pappa: - Jeg varslet politiet

Doble statsborgerskap
Sandberg mener at denne og andre saker viser at Norge er i ferd med å bli en frihavn for kriminelle.

- Spesielt når det gjelder doble statsborgerskap er vi bare i startfasen av å se problemet. Norge må ikke bli en frihavn for norske kriminelle som har gjort noe galt i andre land. Vi må i mye større grad holde vår sti ren og forfølge denne typen saker, sier Sandberg. Han ønsker blant annet slutt på doble statsborgerskap slik at man kan unngå at personer flykter fra et moderland til et annet. Men han ønsker også at norsk utenrikstjeneste skal ha en strengere holdning overfor kriminelle landsmenn.

- Har norske myndigheter gjort noe galt ved å gi kvinnen nytt navn og nytt pass?

-Vi har for lite fakta for å konkludere med noe som helst. Men jeg ser at utenriksministeren har vært raskt ute og konstatert at de ikke har gjort noe feil overhode. Det forteller meg at han må ha vært informert om hva som skjedde. Det er mulig at konsulatet i Bolivia har fulgt prosedyren da de ga henne nytt pass, men her burde de har sagt bedre ifra om at hun hadde fått nytt pass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.