*Nettavisen* Nyheter.

- Vi må respektere hvert enkelt lands rett til å velge sin egen utviklingsvei

Foto: RIA Novosti

Kinas leder er storfornøyd med Russland-besøk.

23.03.13 21:31

Xi Jinping sier at hans første besøk til Russland som Kinas president har gått over all forventning.

– Slik jeg ser det, har besøket allerede oppfylt målsettingene. Resultatene er blitt langt bedre enn hva jeg forventet, sa Xi da han lørdag møtte statsminister Dmitrij Medvedev.

I en tale i Moskva samme dag advarte Xi mot utenlandsk innblanding i andre lands saker, en uttalelse som nærmest er et ekko av hvordan president Vladimir Putin pleier å ordlegge seg.

Både Russland og Kina er vetomakter i FNs sikkerhetsråd, og de to landene har flere ganger stemt mot Syria-resolusjoner som de mener er for kritiske til regimet i Damaskus. Begge land har selv regioner preget av konflikt mellom sentrale myndigheter og etniske og religiøse minoriteter som de ikke ønsker at andre land skal blande seg inn i.

– Respekt
– Vi må respektere hvert enkelt lands rett til på egen hånd å velge sin utviklingsvei og motsette seg innblanding i interne saker i andre land, sa Xi i en tale til studenter.

Han fremholder at sterke forbindelser mellom Kina og Russland er «en viktig og pålitelig garanti for internasjonal strategisk balanse og fred».

Xi møtte Medvedev i statsministerboligen utenfor Moskva dagen etter at han hadde samtaler med president Vladimir Putin. De to signerte da en viktig energiavtale som innebærer at Kina skal få enda mer olje fra nabolandet. I tillegg signerte han en avtale med gassgiganten Gazprom om framtidige gassleveranser fra 2018 og 30 år framover.

– Historisk
Putin kalte fredag besøket for historisk.

Under møtet med Medvedev lørdag understreket Xi nok en gang at hans første utenlandstur gikk til Russland fordi han ønsker å understreke hvor viktig forholdet mellom de to landene er.

I en TV-overført tale fremholder han også at det bilaterale forholdet mellom Kina og Russland er blant verdens viktigste og beste. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.