RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi må slutte å behandle alkohol som narkotika

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
FPU-formann Himanshu Gulati raser mot drikkebongforbudet.

Nettavisen skrev torsdag om Rune Vikvald (37) som driver et utested i Trondheim. Han ønsker å dele ut drikkebonger til sine gjester, og spandere alkohol om noen arrangerer bursdag eller feirer et jubileum på utestedet.

Det får han ikke lov til av Helse- og omsorgsdepartementet. Vikvald mener bedrifter i utelivsbransjen forskjellsbehandles. Han får støtte av FPU-formannen.

- Latterlig og marginalt

- Jeg synes det er veldig patetisk at vi i det hele tatt bruker tid på å diskutere så marginale og latterlige problemstillinger. Noen politikere i Norge har et så paranoid forhold til alkohol at de selv skulle ønske det var forbudt, og for å bøte på samvittigheten innfører de en masse merkelige og latterlige regler, sier Gulati til Nettavisen.

Han reagerer på at andre bedrifter kan kjøpe drikkebonger og dele ut til sine ansatte under firmafester, men at utelivsbedrifter ikke har lov til å gi kundene en drikkebong som de selv kan velge hva de vil kjøpe for.

- Ved å dele ut drikkebonger tvinges ingen til å drikke alkohol. Om en kafé hadde delt ut gratis kaffe og kake hadde ingen reagert, det er på tide at vi slutter å behandle alkohol som narkotika, raser han videre.

- De velger den strengeste tolkningen

- Er det ikke et problem om alle utesteder selv skal skjenke gjestene sine?

- Selvsagt kan det være det. Men i Norge er det allerede forbudt å skjenke overstadig berusede personer. Kommer noen i baren og er alt for fulle burde de bli nektet alkoholservering, uansett om de betaler selv eller med en drikkebong. Dette forbudet kan hindre velmenende næringsdrivende som bare vil skape verdier, sier han.

- Kan du se at dette kan oppfattes som alkoholreklame?

- Nå er jo jeg imot reklameloven, men selv om det er et faktum at markedsføring av alkohol er forbudt, er det åpenbart at det burde være rom for skjønn i slike saker. Problemet er at myndighetene velger å bruke den strengeste tolkningen og ikke legger noen godvilje til, sier Gulati.

- All form for utdeling forbudt

Torsdag uttalte Helse- og omsorgsdepartementet at all form for gratis alkohol ved utesteder ikke er tillatt i Norge.

- Har et utested lov til å gi bort bonger som gjestene kan bruke i baren som betaling for alkohol, eller spandere alkohol på gjestene?

«Det er forbudt å dele ut alkohol gratis, det vil si at all form for gratis utdeling av alkohol enten det er direkte eller i form av bonger er forbudt. Slik utdeling anses som markedsføring og er derfor forbudt etter alkoholloven og reklameforbudet», skriver kommunikasjonsrådgiver Alexandra Tufteland i en e-post.

«Ansvaret for kontroll av utøvelse av skjenkebevilling er lagt til den enkelte kommune, som i hvert enkelt tilfelle, må ta stilling til om det foreligger brudd på alkoholregelverket og vilkårene for bevillingen», skriver hun videre.

Bekymret for høyt alkoholkonsum

Fagsjef Sten Magne Berglund i avholdsorganisasjonen Blå Kors deler ikke FPU-formannens bekymring, og er enig med departementet.

Han er glad for at det ikke er lov å dele ut gratis alkohol.

- Problemet i Norge er jo ikke at det drikkes for lite alkohol. Det er fint at folk kan gå ut og hygge seg på byen, men problemet på utesteder er at mange drikker for mye. Istedenfor å kjempe for at folk ikke skal måtte betale for alkohol bør politikere heller konsentrere oss om å bekjempe fyll og vold i utelivet, sier han.

Berglund er bekymret for hva ungdoms alkoholkonsum kan ha å si videre i livet.

- Jeg er bekymret for hva ungdom og unge studenters høye alkoholkonsum gjør med dem. Det kan føre til at flere får alkoholproblemer i fremtiden enn hva vi har sett tidligere, det er en stor bekymring for oss i Blå Kors. Derfor bør politikerne være opptatt av å finne en god balanse, sier han.

Årlig inntak av ren alkohol per innbygger over 15 år:

* 2008: Totalt: 6,75 liter, Brennevin: 1,33 liter, Vin: 2,23 liter, Øl: 3,06 liter, Fruktdrikk: 0,13 liter

* 2009: Totalt: 6,68 liter, Brennevin: 1,31 liter, Vin: 2,23 liter, Øl: 2,96 liter, Fruktdrikk: 0,13 liter

* 2010: Totalt: 6,66 liter, Brennevin: 1,26 liter, Vin: 2,32 liter, Øl: 2,94 liter, Fruktdrikk: 0,14 liter

* 2011: Totalt: 6,62 liter, Brennevin: 1,26 liter, Vin: 2,39 liter, Øl: 2,83 liter, Fruktdrikk: 0,14 liter

Kilde: Sirus-undersøkelsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere