- Vi må trekke lærdom av å ha sløst penger

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: Jim Watson (Afp)

Jan Egeland sier det er langt enklere å samle inn penger til krig enn til hjelp i Afghanistan.

03.03.15 12:08

Norske myndigheter sender ut afghanske asylsøkere tilbake til krigsherjede Afghanistan i rekordfart. I fjor ble 438 afghanere uttransportert fra Norge. To år tidligere var det 200 afghanere som ble sendt tilbake.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen mener dette ikke er riktig tidspunkt for å sende tilbake afghanere.

- Norge har all grunn til å ha en politikk som går ut på at det er beskyttelsesbehov som skal være utgangspunktet for om man får bli i Norge eller ei. Men jeg kan ikke se at dette er riktig tidspunkt eller et riktig signal å sende folk tilbake til et kaotisk og stadig mer konfliktrammet Afghanistan fra fredelige Norge nå, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Krigshandlingene øker
- Vi har et stort nødhjelpsprogram i Afghanistan, og vi har utvidet vår virksomhet til blant annet deler av landet hvor vestlige soldater nå har forlatt sivilbefolkningen. Og det som vi ser med stor bekymring, er at antallet sivile drepte øker og antall internt fordrevne øker på grunn av krigshandlinger og økt voldsbruk, samtidig som at antallet som fordrives fra Pakistan øker, sier han.

- Det er slettes ikke noe godt tidspunkt på toppen av alt dette å måtte tilbakesende afghanere fra Norge, sier Egeland.

- Afghanistan er like lutfattig som det alltid har vært, og mer krigsrammet enn det har vært på mange år, til tross for hundre milliarder av dollar som er brukt, sier han og henviser til investeringene i militæroppdraget siden 2001.

- Sløseri
Samtidig mener Egeland at verdenssamfunnet må bidra betraktelig mer med humanitær bistand til Afghanistan for å hjelpe befolkningen der de er.

- Det er jo ingen tvil om at Afghanistan er en av de landene som nå er utspring for fortvilende mennesker som nå drukner fra flåter i Middelhavet. Det er igjen et tegn på hvor håpløs tilværelsen er for veldig mange i dag i Afghanistan. Den eneste måten å unngå dette dramaet i Middelhavet, er å gi håp til menneskene der de er, sier han.

- Da er det gåtefullt at den vestlige investeringen er plutselig blitt smuler av det den engang var. Hvorfor er det lettere å få hundre milliarder dollar i året til en meget diskutabel militæroperasjon, men ikke mulig å få en milliard dollar til en meget effektiv humanitær operasjon? Det er et enormt paradoks. Det er all mulig grunn til å trekke lærdom av det sløseriet av militæroperasjonen, gitt den dårlige sikkerheten og de kaotiske forholdene etter mer enn et tiår med investeringer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.