*Nettavisen* Nyheter.

- Vi må være kompromissløse

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Vebjørn Selbekk reagerer på beklagelsen for trykkingen av Muhammed-tegningene.

26.02.10 14:25

Den danske avisen Politiken er én av flere aviser som har trykket de omstridte Muhammed-tegningene.

Nå har Politiken inngått et forlik med åtte muslimske organisasjoner, som representerer 94.923 av profeten Muhammeds etterkommere, hvor de beklager for de fornærmelsene Muhammed-tegningene har forårsaket.

Les også: Sier unnskyld for Muhammed-tegninger

Tidligere redaktør i Magazinet, Vebjørn Selbekk, fikk en rekke drapstrusler da han trykket Muhammed-tegningene i avisen i 2006. Selbekk nektet å beklage selve trykkingen, men beklaget for at muslimer hadde blitt krenket.

- Jeg synes Politikens handlemåte er problematisk. Jeg ser at de ikke beklager trykkingen, men beklager de religiøse følelsene – at de er blitt krenket. Så det er ikke en beklagelse av ytringsfriheten, men kan oppfattes sånn. Og det er problematisk, sier samfunnsredaktør i DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk, til Nettavisen.

- Jeg er jo veldig klar over den likheten mellom det Politiken gjør nå og det jeg gjorde i 2006. Men jeg synes situasjonen i dag er annerledes. Ikke minst drapsforsøket mot Westergaard gjorde det enda tydeligere at vi må være kompromissløse i denne saken, sier Selbekk.

Roe ned gemyttene
- Det var litt annerledes i 2006 da ambassader og flagg brant, og man fryktet sammenstøt mellom ekstreme muslimer og høyreekstremister i gatene. For meg var det et forsøk på å roe ned gemyttene, understreker Selbekk.

- Er dette en trist dag for pressen?

- Det er jo det. Nå må man være klar over at Jyllands-Posten har beklaget de religiøse følelsene som det forårsaket, og de gikk ut med en uttalelse. Men i Politikens tilfelle har det jo vært forhandlinger med organisasjoner som skal representere profetens etterkommere, og det er problematisk, sier Selbekk.

Selbekk sier det har vært en opphetet stemning den siste tiden grunnet flere Muhammed-publiseringer og drapsforsøk på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, også for hans egen del.

- Det har vært en økning av ubehageligheter. Jeg har hatt noen ubehageligheter, uten at jeg vil gå i detalj på det, sier han.

Selbekk mottok en rekke drapstrusler da Magazinet publiserte Muhammed-tegningene.

- Da det passerte 50, så sluttet vi å telle, og det var i løpet av veldig kort tid, sier han.

- En merkelig avgjørelse
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, reagerer kraftig på beklagelsen.

- Jeg trodde først dette var en spøk, for jeg trodde aldri en dansk redaktør ville gjøre dette, sier Kokkvold til Nettavisen.

Han karakteriserer det hele som merkelig.

- Jeg synes dette er en merkverdig og kritikkverdig avgjørelse fra redaktøren i Politiken. Han sier riktignok at han ikke ber om unnskyldning for å ha trykket tegningene, men for å ha krenket muslimer. Sånn sett kan du si at det var samme unnskyldning som Vebjørn Selbekk selv kom med etter press om det. Men her har det ikke vært noe press, så det hele er veldig ulogisk, sier Kokkvold.

Han viser til at den danske redaktøren uttaler at han kan komme til å trykke lignende tegninger igjen.

- Hva skal han gjøre da? Skal han be om unnskyldning en gang til? spør generalsekretæren.

- Vil gi ytterligere press
Kokkvold sier han forstår godt de sterke reaksjonene som nå kommer fra politisk hold i Danmark.

- Jeg ser ikke bort fra at Kurt Westergaard har rett når han sier at dette er en reaksjon av frykt, at man er redd for at det skal skje det samme med Politiken som med Jyllandsposten, som nå er en festning der de lever i frykt for terroraksjoner, sier han.

- Hvis man tror at dette er slutten på terrorfrykten, tar man feil. Dette vil bare føre til ytterligere press mot andre aviser. Jeg tror heller at dette er en invitasjon, sier Kokkvold.

- Får dette noen konsekvenser for norske medier?

- Nei, det tror jeg ikke, sier han.

- En sørgelig dag for pressen
Det var Jyllands-Posten som i 2005 trykket de tolv originale tegningene av profeten av Muhammed, og sjefredaktør Jørn Mikkelsen mener beklagelsen til Politiken er kritikkverdig.

- Det er sørgelig at Politiken svikter solidariteten blant danske aviser, som står overfor en rettssak. Det er en sørgelig dag for dansk presse, sørgelig for ytringsfriheten og sørgelig for Politiken, sier sjefredaktør Jørn Mikkelsen til Jyllands-Posten.

Mikkelsen henviser til trusler om søksmål som er fremsatt av de åtte organisasjonene mot flere danske aviser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.