RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ETIENNE ANSOTTE (EPA)

- Vi må vurdere røyketiltak

En undersøkelse viser massiv motstand blant røykerne mot potensielle nye røyketiltak. Helsedepartementet holder likevel fast ved at helse er viktigst.

- Det er viktig å huske tilbake til motstanden som var før det ble innført røykfrie serveringssteder i 2004. Da var oppslutningen bare 54 prosent i befolkningen generelt, mens nå er den på rundt 90 prosent, og på rundt 70 prosent blant røykere. Det viser at at man kan endre holdning når tiltakene har vart en stund, sier statssekretær Ragnhild Mathisen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Kraftig motstand mot flere røyketiltak

9 av 10 er mot
Både røykere og ikkerøykere har blitt spurt i den nye undersøkelsen hva de mener om en rekke nye tiltak som eventuelt måtte bli innført, slik ANB skrev i forrige uke. På spørsmål om å utvide røykeforbudet på restauranter til også å gjelde utendørsservering sier hele 9 av 10 dagligrøykere at de er mot.

Det samme gjelder røykeforbud i offentlige parker. Nær 7 av 10 røykere sier at de ikke vil ha røykeforbud på overbygde bussholdeplasser, trikkestopp og lignende.

For tidlig å konkludere
- Hvor aktuelt er det å innføre tiltakene det er spurt om i undersøkelsen?

- Det er for tidlig å komme med noen kommentar til enkelttiltak, men vi jobber med en ny tobakksforebyggende strategi. Til det arbeidet har vi fått mange innspill, men det er for tidlig å konkludere, sier Mathisen.

Viktigst er helse
- Blir det vanskelig å eventuelt innføre nye tiltak med så kraftig motstand blant dem det gjelder?

- Det er viktig at det er oppslutning i befolknignen, samtidig er det også sånn at vi vet at røyking er et alvorlig samfunssproblem. Hvert år dør 6.700 nordmenn på grunn av røyking. Halvparten av dem som røyker over mange år dør av røykerelaterte sykdommer. Det viser at vi står overfor et samfunnsproblem vi er nødt å ha tiltak mot. Vi er uansett nødt til å sørge for at tobakksbruken går ned. I flere år har vi sett en nedgang i antall røykere. Nå har den stoppet opp, det betyr at vi er nødt til å se på tiltak, sier Mathisen.

Mye å spare for samfunnet
Hun viser også til at analyser fra Helsedirektoratet viser at røyking har store samfunnsøkonomiske kostnader, og at det er mye å vinne på å redusere tobakksrøyken.

- Men det viktigste er ikke kostnadene, det viktigste er helsen til folk, sier Mathisen.

Hun sier noe av det viktigste er å sørge for at færre unge begynner å røyke.

- Da må vi være villig til å vurdere nye tilak, påpeker hun.

Den nye tobakksforebyggende strategien skal være klar til våren. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere