RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi orker ikke se på det lenger

Foto: CAROLINE ØRVIK (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
I over seks år har tre familier levd med dette huset som nærmest nabo. Nå lover kommunen å ta grep.

BAMBLE: På Stathelle har Nina og Runar Berge lenge irritert seg over nabohuset.

Les saken i Telemarksavisa

- Vi orker ikke se på det lenger, det er slitsomt. Jeg prøver å la være å irritere meg, men det går ikke. Kommunen må ta tak så det kan se normalt ut her, sier Nina Berge til TA.

Byggeplass
Huset og hagen ser nærmest ut som en byggeplass. Et stort stillas i ubrukelig stand har stått oppstilt rundt huset i 5-6 år. I tillegg ligger det planker og søppel rundt huset, og en stor presenning er plassert på taket.

- Eieren flyttet inn i 2004, og huset har sett stort sett likt ut siden da. Det var veldig fint på eiendommen før eieren flyttet inn. Selv sier eieren at han renoverer huset, men vi kan ikke se noen stor forandring siden han kjøpte det. Det er rotet og stillaset vi reagerer på, sier Runar Berge.

- Vi jobber med en løsning

Fungerende ordfører Unni Brekka Kiøsterud (H) i Bamble kommune sier til Nettavisen at Bamble kommune nå jobber med konkrete løsninger for å løse husproblemet

Etter at TA skrev om saken fikk hun telefon fra huseieren om saken. Etter at Nettavisen tok kontakt har hun personlig kontaktet administrasjonen for å høre hva som skjer i denne saken.

-Når det gjelder den konkrete saken så er den kjent i kommunen i det administrative systemet, og det har vært dialog med huseier. Situasjonen nå er at det jobbes med en helt konkret plan for løsning på det hele i en dialog mellom huseier og ansatte i kommunens administrasjon, sier Kiøsterud.

-Det viktigste er å finne en god løsning for alle parter med et tidsperspektiv som er forutsigbart. Så er det slik at noen ganger er løsninger vanskeligere å finne, nå ser det ut til at dialog og løsning er positiv, sier hun.

Kiøsterud sier at rent prinsippielt står menneskets fri vilje og rett til å leve et selvstendig liv sterkt i hennes overbevisning, men at man samtidig har en plikt til å leve i pakt med hverandrek, og ta hensyn til hverandre.

Advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforund sier at utgangspunktet er at huseiere kan gjøre som de vil på eiendommen, men at kommunen kan pålegge retting av ulempe i henhold til Granneloven paragraf 2 (ekstern lenke). Hun sier at naboen vil kunne plikte å utbedre, men det skal mye til, og særlig hvis det utelukkende dreir seg om en estetisk ulempe.

En annen innfalsvinkel er Plan- og bygningsloven, paragraf 31-7 (ekstern lenke) .

Kommunen har rett til å føre tilsyn, og kan komme med pålegg når det er snakk om vesentlige forhold. Er det snakk om mindre vesentlig ting kan kommunen velge å ikke forfølge det.

Berge forteller at de snakker på vegne av de andre naboene også, som alle er meget irriterte over hvordan det ser ut på naboeiendommen, og oppgitt over selve situasjonen.

- Folk vil ikke sitte ute på siden mot nabohuset lenger, da har det gått for langt. Vi har vært tålmodige, men vi ser jo ingen fremgang. Vi er ikke ute etter å ta eieren, men vi mener at kommunen må gjøre noe, sier Runar Berge.

- Kommunen må ta tak
Nina og Runar Berge har ved to anledninger sendt klagebrev til kommunen, uten at det har hjulpet. I det siste brevet de sendte la de ved bilder av hvordan det så ut med alt søppelet i hagen.

- Vi har sendt flere brev, det siste sendte vi i juni og det signerte også de to andre nabohusene. Hvor mange ganger jeg har ringt vet jeg ikke, men det er mange. Det er viktig at kommunen forstår at vi som bor i de tre nabohusene er slitne av dette. Alle naboene vil at noe skal skje, sier Nina Berge oppgitt.

Etter det siste brevet de sendte til kommunen fikk familien Berge beskjed om at kommunen skulle ta kontakt med eieren av nabohuset.

- Eieren av huset ryddet noe av søppelet som lå i hagen, men det ser fortsatt ikke bra ut. Vi vet også at selv om en del av søppelet nå er borte, vil det være tilbake innen kort tid, sier Nina Berge videre.

- Ødelegger nabolaget
Skulle noen av naboene ville selge huset, tror Nina og Runar Berge at naboeiendommen vil ødelegge for salget.

- Hvis noen av naboene skulle ville selge huset sitt ville dette ødelegge. Naboeiendommen forringer verdien. Dette er et boligstrøk, så det er selvsagt provoserende, sier Nina Berge.

Videre forteller Berge at hun mener det virkelig er på tide at kommunen tar tak.

- Det har blitt noe bedre etter at kommunen tok kontakt med eieren, men det rotet kommer til å komme tilbake. Kommunen har fått mange sjanser, og både vi og de andre naboene har vanskelig for å tro at noe kommer til å skje, sier hun.

Eieren av huset var ikke tilgjengelig for kommentar.

Les flere saker i Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere