RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi rotet det til i 2009. Jeg frykter historien vil gjenta seg

Foto: Holm, Morten (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiets Per Sandberg frykter borgerlig kollaps.

Oslo (NTB): Til tross for glimrende meningsmålinger som tyder på et regjeringsskifte til høsten, frykter Frps nestleder Per Sandberg at mangel på samlende opptreden hos de borgerlige partiene vil velte regjeringsdrømmen.

- Styrkemessig er vi borgerlige i samme situasjon som i februar 2009. Men vi rotet det til. Jeg frykter historien vil gjenta seg, sier Per Sandberg til Adresseavisen.

Bekymret
I ni månedlige gjennomsnittsmålinger på rad har Høyre og Fremskrittspartiet hatt en oppslutning som ville betydd regjeringsflertall. Likevel er Sandberg bekymret.

- Jeg mener det er et stort strategisk feilgrep å ikke lage en felles erklæring på borgerlig side, sier Sandberg.

Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet ga i Aftenposten tirsdag uttrykk for at hun mener de fire partiene på borgerlig side må samarbeide om en felles politisk plattform.

- De fire partiene har bundet seg til et skifte. Da bør de også peke ut en retning. De har et ideologisk fellesgods. Sosialliberalismen, liberalkonservatismen og kristendemokratiet, som de bygger på, har noe til felles som samtidig skiller dem klart fra sosialdemokratiet og sosialismen, sa Clemet.

- Reneste harmoni
Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, deler ikke Sandbergs bekymring for borgerlig samling før valget.

- Snarere tvert imot. Det borgerlige samarbeidet fremstår mye mer samlet i dag enn vi gjorde før valget i 2009. Vi syr oss sammen på stadig flere områder som for eksempel helse og næringspolitikk, og sammenlignet med kranglingen i regjeringen så er det den reneste harmoni blant de ikke-sosialistiske partiene. Jeg er overhodet ikke bekymret, sier Sanner til Nettavisen.

Sanner reagerer på uttalelsene til Sandberg, fordi Siv Jensen har vært tydelig på at en felles politisk plattform virker mot sin hensikt.

- Husk på at vi er fire ulike partier med fire partiprogrammer, sier han.

- Blir enige
- Det er rart at partiets nestleder sier det stikk motsatte av partilederen. Både Siv Jensen og Jeg mener at man bør la velgerne stemme før man begynner å sette sammen en politisk plattform på tvers av partiene.

Hvordan skiller situasjonen seg fra valget i 2009? Dere ville ikke komme med noe felles politikk før valget da heller?

- I 2009 var ikke opposisjonen enige om at man ville skifte ut den sittende regjeringen. Man hadde Lars Sponheim som sa at han heller ville ha Jens enn Jensen. I dag er alle de borgerlige partiene enige om at et regjeringsskifte er det beste for landet. Jeg er sikker på at vi kommer til å bli enige om en felles politikk når den tid kommer, sier Sanner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere