RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi ser en ny, kommende stjerne

Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
På denne valgvaken ble USA-valget fulgt med argusøyne.

KARL JOHAN (Nettavisen): Monticello Society arrangerte natt til onsdag valgvake for å følge det spennende mellomvalget i USA.

- Den harde kjerne holder fortsatt koken, sier leder i Monticello, Jon Henrik Gilhuus, til Nettavisen ved 05-tiden.

Les også: - Demokratene beholder makten i Senatet

- Som forventet
Fortsatt er det 15 personer igjen i lokalet vis-à-vis Stortinget, som bærer preg av det som trengs av chips og mineralvann for å holde seg våken en lang natt.

- Vi var 50 stykker i går kveld, så dette har vært vellykket. Resultatet? Det er gjennomgående som vi og ekspertene forventet, sier Gilhuus til Nettavisen.

- Hva har vært det mest spennende i natt?

- Republikanerne har gjort det noe sterkere enn vi trodde, sier Gilhuus.

- Slaget er ikke tapt
- Hvor alvorlig vil du si resultatet er for Obama?

- Folket har talt: Obama har gått for langt for fort, men det betyr ikke at slaget er tapt, sier Gilhuus - og tar noen historiske tilbakeblikk:

- Ronald Reagen gjorde et dårlig mellomvalg i 1982, men ble gjenvalgt så det suste i 1984. Det samme gjaldt Bill Clinton, som fikk tommelen ned i 1994, men slo til i 1996, mimrer Gilhuus.

- Kraftig advarsel
Men Gilhuus, som leder en politisk uavhengig organisasjon, og har sin fortid i både Høyre og Frp, tar ikke lett på resultatet.

- Dette er en kraftig advarsel til Obama!

- Hva er ellers verdt å merke seg?

- Resultatet bekrefter mange valgresultat i Europa - nemlig at folk flest ikke klandrer kapitalismen og går til Venstre, selv ikke i krisetider, mener valganalytikeren.

Stjerneskuddet Rubio
- Er det noe annet du vil tilføye?

- Vi merker oss at Tea Party-bevegelsens kandidat i Florida Marco Rubio er en kommende stjerne og kan stille som president i 2012, sier Gilhuus.

Rubio spiller på patriotisme og amerikanske kjerneverdier i sitt frieri til velgerne, og han er personlig. I denne TV-reklamen forteller han om sin bakgrunn, som sønn av eksilcubanere. Faren var bartender og moren var værelsespike på et hotell i Las Vegas.

Les også: Se TV-reklamene fra USA-valget

- Drømmen kommer ikke av seg selv
- Hver generasjon av amerikerne har stått foran en utfordring, og fordi de tok utfordringen, befinner vi oss der vi er i dag, sier Rubio i reklamen der han understreker at virkeliggjøringen av «Den amerikanske drømmen» ikke kommer av seg selv.

- Jeg vet dette, fordi denne ideen om det unike amerikanske samfunnet er ikke noe jeg har lest om i en bok. Som sønn av eksilcubanere vet jeg at mine foreldre ble født i inn i et samfunn der du uten de rette familiebåndene eller uten nok penger bare kan komme et stykke på vei, sier den 39 år gamle advokaten.

- Flere endringer kommer

Men ikke alle favorittene klarte å innfri:

- Det gikk langt verre for Tea Party-favoritten Christine O'Donnell i Delaware, som tapte med 16 prosent, bemerker Gilhuus.

Les også: To positive ting med Tea Party-bevegelsen
Les også: - Palin har ikke en snøballsjanse i ...

Ifølge prognosene ved 08-tiden, ligger det an til at demokratene får 52 plasser i Senatet, mens republikanerne får 48 plasser. I Representantenes hus er fordelingen 206 til demokratene og 229 til republikanerne, melder BBC.

Klokken 06.21 logget nattevakerne i Karl Johans gate 25 av med følgende melding:

Vi tar kvelden (morgenen) herfra. Statussidene er oppdatert med resultatene pr nå, flere endringer vil komme i løpet av de nærmeste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere