RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi ser ikke ut lenger, vi ser kun oss selv

MARIE Brudevold tar gjerne debatten om ikke bare å bli sett og hørt, men faktisk også se og høre andre.
MARIE Brudevold tar gjerne debatten om ikke bare å bli sett og hørt, men faktisk også se og høre andre. Foto: Marie Brudevold
Sist oppdatert:
- Jeg kan fort være mer tilgjengelig for bloggleserne mine enn mine virkelige venner, sier Supermarie, alias Marie Brudevold.

(SIDE2:) Da Marie Brudevold (22), eller Supermarie, som hun er mer kjent som, la ut innlegget «Listen» på bloggen sin før helgen, fikk hun umiddelbar stor respons. Innlegget handler om at hun synes hennes egen generasjon bruker venner og familie - og ikke minst alle der ute på nett - kun til å speile seg selv.

Supermarie har en av Norges største blogger, men er ingen tradisjonell jenteblogger. Blant annet har hun blogget mye om sin tjenestetid i Forsvaret, et sted hun nå håper å vende tilbake til.

- Tørster etter oppmerksomhet
- Det kan hende det bare er i mitt eget hode, men jeg føler at alle vinduene våre har blitt til speil. Vi ser ikke ut lenger, vi ser kun oss selv. Vi samles daglig på de tusen blogger og sosiale medier, men kun for å gnåle om oss selv. Eller for å hente inspirasjon og motivasjon til å dra hver for oss å trene oss like vellykket som de på skjermen vår, sånn at vi kan havne på andres skjermer og få den samme oppmerksomheten i fremtiden, skriver hun.

Hun forteller at etter hennes frihalvår, der hun har reist verden rundt alene, har hun ikke vist bildene sine til så mange.

- Vi lar være å svare på det andre sier for å unngå å oppmuntre dem til å fortelle oss mer. Vi driter i det, hva andre har behov for å snakke om. Med mindre det er sladder, noe HELT spektakulært eller noe som dreier seg om oss selv, da. Det er alltid gøy. Jeg har reist verden rundt i et halvt år, bare min egen mor har bedt om å få se bildene mine. Og jeg har vokst opp i jeg-reformen, så jeg tar de ikke fram på eget initiativ heller. «Ingen bryr seg», tenker jeg. For bildene mine er ikke av dem, skriver hun.

Marie Brudevold er klar over at hun selv må kjempe for å holde «meg»-følelsen på avstand som en mye lest blogger. Det er lett å tro at alle kun er interessert i deg.

Kan «forsvinne» i mobilen
- Jeg er bevisst på at speilet er der, og det gjør jo at jeg lettere kan unngå det. Selv om jeg vet at jeg har mine dager, jeg også. Eksempler på det er at jeg utsetter avtaler med venner til fordel for bloggen, jeg kan fort være mer tilgjengelig for bloggleserne mine og de som prøver å nå meg på mail - enn jeg er for mine nærmeste. Og når jeg først er med de, er det veldig lett å sitte med telefonen i hånda og «forsvinne» inn i den verdenen jeg har bygget meg der. Det er en stygg tendens, jeg vet det og jeg skjerper meg! Sier Marie Brudevold til Side2.

Innlegget ble skrevet etter at Brudevolds mor selv viste interesse ved interessert å spørre hvor datteren løp på runden sin.

- Men jeg har tenkt mye på hvor fokuserte/besatte særlig bloggere har blitt av å være fit, vise at de spiser rett, ser bra ut og lever «det perfekte liv», så innlegget er nok en forlengelse av irritasjonen min over hvor selvsentrerte og kroppsfokuserte holdningene som spres for tiden er. Nå har vi mast lenge om hvordan vi skal se ut her i livet - er det ikke snart på tide å faktisk LEVE det? Tanker om hvordan venner opptrer ga også bensin til innlegget. Jeg savner noen ganger å høre fra venninner, men så går det opp for meg at jeg er jo ikke noe bedre selv. Vi er rett og slett for opptatt med vårt, sier Marie til Side2.

Marie Brudevold sier at hun håper hennes inntrykk bare er en trend, men samtidig føler hun at det bare er blitt verre og verre med tiden.

- Eller kanskje det alltid har vært sånn - bare at det blir så innmari tydelig nå med blogg og sosiale medier, hvor alle gnåler om seg og sitt. Vi trenger noen som SER, nå, vi har altfor mange som vil bli sett, sier hun.

- Skaper usosiale mennesker
I motsetning til flere som mener at sosiale medier åpner for at folk ikke trenger å være så alene lenger, mener Marie Brudevold at de kan føre til at folk holder seg mer for seg selv.

- Uten sosiale medier og smarttelefoner tror jeg vi hadde vært mindre ensomme og mer sosiale, garantert. Vi har all verdens verktøy til å være tilgjengelig i dag, men aldri har terskelen, eller latskapen, for å ta kontakt med noen vært høyere. Og når vi først er sosiale sitter vi gjerne og «hører» på venninner prate samtidig som vi skroller på Instagram, sjekker Facebook eller «er» alle andre steder i tillegg - det er så utrolig trist?! Neste gang jeg ser en smarttelefon midt i en samtale, lukker jeg nok munnen igjen, sier hun.

Brudevolds innlegg er blitt kommentert en rekke ganger. Noen skriver at de er misunnelig på henne som har en person i livet som ser en, selv for de minste ting. Andre er enig i at de bør åpne ørene og øynene for de som er rundt dem langt mer enn de gjør i dag.

- Det er fryktelig trist at det er så sant det du skriver, skriver en leser.

Brudevold sier at hun la ut innlegget i håp om at det kanskje ville skape litt mer debatt.

- Jeg hadde egentlig håpet å få litt mer motstand, at noen skulle fortelle meg at jeg tok feil, at det bare er meg og omgivelsene mine det er noe «galt» med. Så ja, det ble et tristere kommentarfelt enn jeg egentlig hadde sett for meg. Samtidig er det litt godt å se at flere føler det samme, for da finnes det kanskje håp for å snu trenden....?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere