*Nettavisen* Nyheter.

- Vi skal drepe amerikanske gisler

Foto: Scanpix (montasje)

200 gisler sitter i fangenskap. Nå sverger piratene hevn etter Navy Seal-aksjonen.

28.01.12 12:31

Den amerikanske elitestyrken Navy Seal gjennomførte en spektakulær aksjon i Somali natt til onsdag hvor de reddet to vestlige hjelpearbeidere fra fangenskap.

Danske Poul Thisted (60) og amerikanske Jessica Buchanan (32) ble kidnappet av somaliske pirater i Galkayo i oktober i fjor. De ble holdt som gisler i en skrøpelig piratleir noen få kilometer fra byen Adow, som ligger i nærheten av piratenes høyborg i Haradheere-distriktet.

Sverger blodig hevn
Den amerikanske elitestyrken Navy Seal Team Six, som er samme enhet som aksjonerte mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan, drepte ni pirater i aksjonen.

Nå sverger piratene en blodig hevn mot amerikanere.

- Vi kommer til å sikte oss inn på fartøy med amerikanere. Når vi finner dem, så vil vi drepe dem. Vi vil ikke løslate dem mot løsepenger fordi de (amerikanerne) drepte våre kolleger som kom fra den samme stammen som oss. De var våre venner, sier piraten Mu’min i en kommentar til Somalia Report.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mohamed Dahir

Flyttet på amerikansk gissel
Samtidig jobber amerikanske myndigheter på spreng med å få løslatt en annen amerikaner som ble bortført av somaliske pirater i byen Galkayo. Den amerikanske forfatteren Michael Scott Moore ble bortført av 15 somaliske pirater forrige lørdag.

Piratene som holder ham fanget, skal ha flyttet ham hele tre ganger etter Navy Seal-aksjonen natt til onsdag, melder nyhetsbyrået AP. Gisseltakerne truer med å drepe Moore dersom amerikanerne forsøker seg på en ny redningsaksjon.

Piratvirksomhet har i flere år vært et stort problem utenfor den somaliske kysten. Den siste tiden har piratene også begynt med å ta gisler på land.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: -

- Kan sette liv i fare
Væpnede redningsaksjoner for å befri gisler fra pirater er ikke vanlig kost, og Navy Seal-aksjonen reiser spørsmål om dette kan sette andre gislers liv i fare.

Piratekspert Stig Jarle Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, er kritisk til væpnede aksjoner i gisselsituasjoner.

- Jeg mener at det er farlig på lang sikt å utfordre pirater mens de har gisler. Jeg tror dette kan gå galt til slutt, uttalte Stig Jarle Hansentil Nettavisen onsdag.

- Andre gisler kan bli skutt
200 mennesker sitter fortsatt i fangenskap hos somaliske pirater. Hansen mener redningsoperasjoner kan virke mot sin hensikt og sette livene til andre gisler i fare.

- Hvis dette er gjort mot et syndikat som også har andre gisler, så kan det innebære at andre gisler blir skutt. Det kan også innebære mer nervøsitet blant piratene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.