Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal forlate Afghanistan

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mens de rødgrønne i Norge forblir tause, har de det rødgrønne regjeringsalternativet i Sverige varslet tilbaketrekning allerede neste år.

Socialdemokraterna, Venstrepartiet og Miljøpartiet vil fortsette innsatsen i Afghanistan, men dette blir trolig kortvarig dersom de kommer i posisjon etter valget 19. september.

- Vi kommer under høsten 2010 til å gi et nytt mandat til den svenske militære tilstedeværelsen, men vi kommer ikke til å øke antall soldater, sier statsministerkandidat Mona Sahlin (S), skriver Aftonbladet.

Avsluttes i 2013
Tilbaketrekningen skal begynne allerede neste år, og avsluttes innen første halvdel i 2013 dersom de rødgrønne får viljen sin.

Under en sikkerhetskonferanse i Kabul ble det nylig foreslått at afghanske myndigheter skulle overta ansvaret for sikkerheten i det krigsherjede landet først i 2014. Dette er ett år senere enn de rødgrønnes mål om å ha avsluttet den svenske innsatsen.

Presentere en strategi
Men de rødgrønne mener det vil være mer hensiktsmessig å satse på oppbygging av det sivile samfunnet i Afghanistan.

- Vi er veldig nøye med at vi kan presentere en strategi for den svenske innsatsen, og er bekymret over at regjeringen ikke synes å innse hva som holder på å skje, og ikke vil forholde seg til det. Det er i en rødgrønn regjering at vi kan følge med i den internasjonale utviklingen, og få en utvikling der afghanerne får et økt ansvar for sikkerheten, sier Miljøpartiets Peter Eriksson.

De rødgrønne i Norge vil derimot ikke kunngjøre noen konkret dato for endelig tilbaketrekning.

Svært jevnt
På meningsmålingene er det svært jevnt mellom høyre- og venstresiden, mens det innvandrerfiendtlige partiet Sverigedemokraterna ligger på vippen.

Men verken Sahlin eller statsminister Fredrik Reinfeldt har ytret ønske om å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!