RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal ikke forby alkohol

Foto: LIONEL BONAVENTURE (Afp)
Sist oppdatert:
Kvinner frontes som islams nye ansikt i den arabiske våren.

Søndag avholdt Tunisia sitt første frie valg etter opptøyene i januar. Landet hadde en valgdeltakelse på hele 90 prosent.

Det islamistiske partiet Ennahda (renessansepartiet) kom ut som valgets vinner.

- Ennahda er et moderat parti. Det er ingen grunn til å tvile på det. Det er et parti som stammer tilbake fra første halvdel av 1980-tallet, sier Tunisia-ekspert, førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Universitetet i Bergen (UiB), til Nettavisen.

- Urimelig kritikk
Kritiske røster har imidlertid koblet Ennahda til konservative, islamistiske tenkere som Sayyid Qutb og Maududi, og tilhengere av bevegelsen skal også ha støttet den iranske stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979.

- Det er riktig at lederen, Rashid Ghannouchi, sto for en mer konservativ linje på 1970-tallet, men jeg synes det er ganske urimelig å trekke fram det nå - på det tidspunktet eksisterte Ennahda ennå ikke som politisk bevegelse, sier Tjomsland.

Ennahda har vært erklært prodemokrati siden tidlig på 1980-tallet.

- Forbyr ikke alkohol
Tobarnsmoren og farmasøyt Souad Abderrahim (47) er en av mange kvinner som frontes av partiet.

- Det var et stort poeng for partiet i valgkampen å prøve å overbevise befolkningen i Tunisia og det internasjonale samfunnet at de ikke er ute etter å reversere de tunisiske kvinnenes rettigheter, som er i særklasse i arabisk sammenheng. Det er mange kvinner som står prominent i bevegelsen, og de har hatt kvinner på valglistene som ikke bruker hijab, sier Tjomsland.

Nå forsøker den 47 år gamle tobarnsmoren og Ennahda-medlemmet å dempe bekymringene for at islamister skal «ta over» landet.

- Det garanteres overfor hele verden at Ennahda er et moderat politisk parti som ikke vil påtvinge noe. Når de velger å fronte meg, som er liberal, og som ikke bruker hijab og som driver et apotek, så er det en forsikring for alle, sier Souad Abderrahim i en uttalelse.

- Vi skal ikke forby alkohol eller turisme, eller tvinge folk til å gå med hijab eller lese bønnene sine, sier hun.

Nasjonalforsamlingen i Tunisia består av 217 seter. De har store oppgaver foran seg, og skal etter planen skrive en ny grunnlov innen ett år. Partiet var bannlyst under styret til den falne diktatoren Zine el-Abidine Ben Ali, som måtte flytte i eksil etter opptøyene i januar.

«Islamsk demokrati»
Det var Rached Ghannouchi som grunnla selve det politiske partiet Ennahda. Etter en periode med stor folkelig oppslutning på 1980-tallet ble partiet bannlyst av diktaturstyret i Tunisia etter Ben Ali's maktovertakelse i 1987, og Ghannouchi risikerte å bli idømt en livstidsdom.

Han ble dermed tvunget i eksil i Storbritannia for 22 år siden. Ghannouchi ble benådet etter revolusjonen i januar, og vendte tilbake til Tunisia for å lede partiet.

- Han regnes for å være en islamsk tenker av et visst format. Han er kjent for begrepet «islamsk demokrati» som er en måte å integrere den demokratiske tankegangen i en islamsk ramme, sier Tjomsland.

- Ennahda er veldig tydelig på at de vil samarbeide med andre politisk aktører, og at de ikke har ambisjoner om å innføre sharia i Tunisia eller gjøre vesentlige endringer i den sekulære personlovgivningen, sier hun.

Står ved et veiskille
De foreløpige valgresultatene viser at Ennahda ikke fikk majoriteten i nasjonalforsamlingen, og må derfor fri til andre partier for å danne en koalisjonsregjering.

- Det tror jeg er det beste som kunne skje. De sekulære og religiøse skillelinjene har ikke vært så dype i det tunisiske samfunnet på grunn av undertrykkelsen av de religiøse partiene under det forrige regimet, sier hun.

- Nå står vi ved et veiskille hvor disse skillelinjene enten kan bli dypere og mer splittende, eller de kan holde seg på et mer moderat nivå. Det er tydelig at de to store sekulære partiene i Tunisia etter dette valgresultatet er innstilt på å samarbeide med Ennahda. Dersom den første tiden i det nye tunisiske demokratiet blir preget av at sekulære og religiøse jobber sammen om et felles regjeringsprosjekt, vil det love veldig bra for fremtidig fredelig sameksistens, sier Tjomsland.

Det offisielle valgresultatet er ventet de nærmeste dagene.

Kilder: The Times, Wikipedia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere