- Vi skal ikke havne på motsatt ytterpunkt

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Klimaspørsmålet fortjener mer debatt, men bør ikke havne på det motsatte ytterpunktet, mener Siv Jensen.

31.01.10 16:04

De siste månedene har det blitt avdekket flere pinlige avsløringer for FNs klimapanel (IPCC). I forkant av klimatoppmøtet i København i desember ble det kjent at britiske forskere angivelig hadde manipulert data som ble brukt som grunnlag i FNs klimarapport. I tillegg ble det antydet at de samme forskerne hadde bevisst unnlatt å ta med data som ikke passet inn i deres egne beregninger.

Denne måneden måtte også klimapanelet trekke tilbake uttalelsen om at isbreene i Himalaya står i fare for å smelte bort innen 2035, slik IPCC-rapporten har konkludert.

Les også: - Klimaets Watergate-skandale

Under Frps årsmøtet i Akershus tok Frp-leder Siv Jensen et kraftig oppkjør med det hun mener er en ubalansert debatt.

- Vi må ikke iverksette tiltak som er dramatiske når det viser seg at grunnlaget for rapporten ikke er riktig, sa Jensen da hun talte under årsmøtet lørdag.

- Må lytte til alle andre synspunkter
Men Jensen understreker overfor Nettavisen at hun ikke ønsker å havne på det motsatte ytterpunktet i debatten.

- Jeg ønsker hjertelig velkommen en debatt fra flere steder om bevisgrunnlaget for denne rapporten til IPCC. Jeg mener ikke at man skal havne på det motsatte ytterpunktet. Men jeg mener det er problematisk at andre forskere har andre funn. I alle andre sammenheng er man opptatt av å lytte til alle andre synspunkter. Men i dette spørsmålet har man feid til side alle andre syn enn det som er grunnlaget for rapporten til IPCC, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen mener mye kan tyde på at rapporten kan være basert på et «meget skjørt grunnlag».

- Dette er alvorlig fordi man er i ferd med å iverksette tiltak, forbud, påbud og bruke enorme pengebeløp, kanskje på feil grunnlag, sier Jensen.

- Det er fornuftig å låne øret til mer enn én part, sier hun.

Les også: - Skeptikerne blir mobbet bort fra debatten

- Naturlig at det forekommer feil
Miljøvernminister Erik Solheim mener derimot at det er naturlig at det forekommer noen feil i rapporten til IPCC.

- FNs klimapanel har produsert tusenvis av sider, og det er ikke rart at det er noen ting som blir feil. Det motsatte ville vært utrolig. Jeg regner med at også Einstein og Darwin en gang gjorde feil, sier Solheim til Aftenposten.no.

Han ønsker imidlertid klimaskeptikerne velkommen i debatten, og mener de utgjør et viktig bidrag.

- Klimaskeptikerne er nyttige kritikere som øver press på politikere og skjerper FNs klimapanel. Dersom det ikke lå press på politikerne, ville det vært farlig, sier Solheim til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag