RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal ikke sende kriminelle ut på Norges-turné

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget (Ap) skapte forvirring under spørretimen i Stortinget.

STORTINGET (Nettavisen): Regjeringens forslag om større adgang til fengsling i utlendingssaker var et av temaene under onsdagens muntlige spørretime.

Men flere av politikerne hadde problemer med å bli klok på hva forslaget egentlig innebærer.

- Skal ikke sendes på Norges-turné
- Dette er ikke et forslag om å sende kriminelle asylsøkere på turné i Norge. Men det vil gjelde for dem som nekter å reise fra landet og de som tukler med identiteter. Det vil være praktisk at de har opphold på det mottaket man bor på, ikke i kommunen lovbruddet har blitt begått. Dette gjør at vi enkelt kan holde oversikt over hvor de befinner seg og derfra sende dem ut av landet, uttalte Storberget under spørretimen.

Full forvirring
Dette skapte forvirring hos opposisjonen, som viste til statsminister Jens Stoltenbergs uttalelser om forslaget tirsdag. Der justisministeren avviser at de kriminelle asylsøkerne skal flyttes ut i distriktene, sier statsministeren at de skal det:

- Regjeringen vil blant annet foreslå at asylsøkere som begår kriminalitet i åpne rusmiljøer i de store byene, skal kunne pålegges et bestemt oppholdssted andre steder i landet. Hvis et slikt pålegg ikke etterleves av asylsøkeren, så ligger det i vårt forslag en mulighet for fengsling etter utlendingsloven mens saken er til behandling, sa Stoltenberg til TV 2 Nyhetene tirsdag.

- Har statsministeren misforstått forslaget?
Ambivalensen i de to uttalelsene ble kommentert av flere, blant dem stortingsrepresentant Kjell Inge Ropstad (KrF).

- Er det statsministeren som har misforstått forslaget? Skal eller skal ikke kriminelle asylsøkere sendes ut av Oslo når de gjør noe galt i Oslo? spurte Ropstad.

Til dette repliserte Storberget at det ikke er en aktualitet å bli sendt ut av Oslo, men at det kan medføre en begrenset bevegelsesfrihet. Videre kunne han også «berolige distrikts-Norge»:

- Vi skal ikke starte en massiv utsendelse i landet, men skal fortsette med å sende straffbare ut av landet. Vi trenger virkemidler som gjør at de som begår mindre kriminelle handlinger kan ta opphold i det asylmottaket man bor, sa han.

- Kan skape nye narkonettverk
Høyre-leder Erna Solberg uttrykte bekymring for konsekvensene regjeringens forslag kan ha for narkotikaproblematikken.

Hun stilte seg kritisk til å flytte kriminelle asylsøkere til distriktene, og fryktet at dette lett kan skape nye distribusjonsnettverk for narkotikahandel.

I kjølvannet av spørretimen kom Høyres reaksjoner til forslaget også formulert i en pressemelding. Her mener partiet at regjeringens forslag til ny asylpolitikk vil føre til mindre trygge lokalsamfunn:

- Regjeringens forslag vil hjelpe kriminelle organisasjoner med å spre narkotikaselgere fra Oslo til resten av landet. Dette er utrolig naivt av Jens Stoltenberg. Hvis du selger narkotika i Oslo er det ingen grunn til at du ikke også kan selge det i Vågå, sier André Oktay Dahl, Høyres justispolitiske talsmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere