*Nettavisen* Nyheter.

- Vi skal klare oss

Foto: Nathalie Stølen (Tidens Krav)

Torhild Tønnesen Haugnes vil at de som overlevde 22. juli på Utøya ikke blir sykeliggjort og omtalt som ofre.

23.12.11 10:07

(Tidens Krav): - Vi mennesker kan komme oss igjennom mye fælt. Jeg tror at dersom man selv tenker at det skal bli bedre en dag, så blir det også det.

Torhild Tønnesen Haugnes er fast bestemt på å ta hverdagen tilbake. De som var på Utøya må ikke bli sett på som ofre, men som overlevende, mener hun.

Torhild er blant de som overlevde massakren. Sammen med ti andre AUF-ere, sto hun i vann nesten til halsen i en hule, og våget ikke å komme fram før nesten en time etter at gjerningsmannen var tatt.

Les mer: Klarte å gjemme seg

Negativt
Over tre måneder er gått. Det er et faktum at mange sliter mer i dag enn i tiden rett etter angrepet. Tønnesen Haugnes synes det er for stort fokus på ventede negative følger i livene til dem som var på Utøya.

- Mange psykologer har fortalt avisene hvordan man kommer til å reagere og hva folk kommer til å slite med, og da tenkte jeg: Hva med oss som klarer oss da?

Hun tror det er lettere å gi opp når hele debatten bærer preg av at det ventes at disse personene skal slite med å takle hverdagen.

- Jeg frykter at dette kan bygge opp under negativ tankegang hos de involverte. At det blir slik at det er om å gjøre å ha det verst, å slite.

Neste år...
Tønnesen Haugnes er sikker på at den normale hverdagsfølelsen vil komme tilbake for de fleste, selv om den ikke er der ennå.

- Man får tenke at dette kan være et år hvor ting ikke alltid vil gå som man vil, eller slik man er vant til at det skal gå. Men livet er langt og det man ikke får til i år, får man kanskje til neste år.

Les flere saker hos Tidens Krav her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.