*Nettavisen* Nyheter.

- Vi skal vinne over kreften

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Vond start på høsten for bokaktuelle Karita Bekkemellem og ektemannen.

23.10.09 10:16

Tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) kommer med sine memoarer: «Mitt røde hjerte» 29. oktober.

I fredagens Se og Hør forteller 44-åringen om kreftbomben som slo ned i familien, like etter at hun begynte i ny jobb i Legemiddelindustrien (LMI) i august.

- Sjokk
At ektemannen Stein Røsberg skulle få kreft, kom helt uventet på den nylig avgåtte stortingsrepresentanten:

- Det kom som et sjokk, og jeg var ikke forberedt på den beskjeden i det hele tatt. Å få en slik beskjed oppleves som helt uvirkelig. Selv om statistikken sier at én av tre kommer til å få kreft i løpet av livet, så klarer du ikke å forholde deg til det, sier Bekkemellem til Se og Hør.

Hennes ektemann fikk tykktarmskreft, som nå er fjernet - slik at jobben videre blir å hindre nye angrep.

Bekkemellem roser mannens optimisme:

- Steins holdning og positive tenkning til hvordan vi skal takle situasjonen sammen, har imponert meg. Den har påvirket meg. Hvis han klarer å takle det, må jeg gjøre det også, sier hun til Se og Hør.

- Kontroversiell
Bekkemellem har opplevd medaljens bakside som topp-politiker, noe hun vier plass i den nye boken.

Torsdag 18. oktober 2007, etter temmelig nøyaktig to år som barne- og likestillingsminister, ble Bekkemellem vraket som statsråd. Manuela Ramin-Osmundsen overtok, men måtte gå av etter fire måneder i forbindelse med skandalen rundt ansettelsen av nytt barneombud.

- For utenforstående kom det svært overraskende at en tilsynelatende dyktig og profilert statsråd ble tatt ut av jobben. Får vi svaret på hva som skjedde i boken din?

- Nei, det er det bare en som har svaret på hvorfor jeg måtte gå av. Jeg har ikke fasiten, svarte Bekkemellem Nettavisen i august - med klar adresse til statsminister Jens Stoltenberg.

- På bakerste benk
Hun måtte takle store omveltninger:

- Det var veldig spesielt å gå av som statsråd og havne på bakerste benk. Det var som å rykke tilbake til start. Det ble en stor endring å gå fra turbolivet som likestillingsminister og inn i transportkomiteen, uttalte hun til Dagsavisen tidligere i år.

- En av høstens «snakkiser»
- Det blir en av høsten store bøker - en bok av en flott og sterk folkekjær politiker, som vi er på fornavn med, ifølge forlagsredaktør i Aschehoug, Halvor Fosli.

Forlaget omtaler boken slik:

«Karita skildrer hvordan hun som datter av en alkoholiker utvikler angst og spiseforstyrrelser i ungdomsårene. Mot alle odds vinner hun nominasjonskampen i Møre og Romsdal Arbeiderparti og tar plass på Stortinget i 1989, for bare å oppleve at etablerte rikspolitikere nesten mobber henne til grunne. Men hun kommer tilbake og blir statsråd i to regjeringer. I denne boken avslører hun detaljer fra regjeringenes indre liv og forteller om sine visjoner for Arbeiderpartiet.»

Klikk på bildet for å forstørre.

- Er det noen som bør grue seg til boken kommer ut?

- Hun er også kontroversiell – alle vet at hun har sterke meninger, ifølge Fosli.

Eget kapittel om Ap
- Hva kan vi vente oss av avsløringer i boken?

- Boken inneholder noe som er helt nytt, det kan jeg si. Den beskriver Karitas liv fra barndoms- og ungdomstiden, hennes oppvekst og politiske karriere. Avslutningsvis kommer et kapittel om Aps fremtid, som peker fremover, svarte Fosli.

- Hvordan vil du beskrive partiveteranen?

- Hun er modig, har et stort hjerte og viser stor omsorg for de svake. Hun er ryddig, og det er lett å skjønne hva hun sier, avsluttet forlagsredaktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.