RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat (-)

- Vi skjemmer oss ut for hele verden

Sist oppdatert:
- Carl I. Hagen må svelge en kamel, sier Munch-arving.

Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er frustrert over behandlingen av Edvard Munchs kunst.

- Det er en helt tragisk prosess, sier Munch-Ellingsen til Nettavisen.

For da alle trodde at det nye Munch-museet skulle bygges i Bjørvika, snudde Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet, og stanset hele prosjektet.

Munch-Ellingsen sier hun nesten ikke ord for det som har skjedd.

- Det er helt latterlig med tanke på at det var en beslutning fra 2009 som de gikk tilbake på i fjor. De går tilbake på et vedtak der prosjekteringen av Lambda var i full gang, og der de kunne satt spaden i jorda, sier tippoldebarnet til Edvard Munchs onkel.

- Komplett uforståelig
Hun mener Oslo kommune, som arvet mesteparten av Munchs kunstsamling i 1940, har bevist at de ikke klarer å forvalte den verdifulle arven.

- Dette er jo en samling i verdensklasse, så hvorfor blir det så stemoderlig behandlet? spør hun, og legger bestemt til:

- Skal vi skjemme oss ut og utlyse en ny arkitektkonkurranse? Vi skjemmer oss ut, sier hun.

For internasjonalt er Munch en veldig stor kunstner, og når Munch-malerier stilles ut i andre land, står folk i lange køer for å se kunstverkene. I Norge derimot, er besøkstallene på Munch-museet lave - og vi klarer ikke engang å bli enige om hvor museet skal ligge.

- Jeg tror dette er komplett uforståelig for et internasjonalt miljø. Vi er verdens rikeste land, og så driver vi og «knusler», sier Munch-Ellingsen.

Munch-Ellingsen-familien forvalter i dag opphavsretten til Munchs verker sammen med Oslo kommune.

Ber Tajik gripe inn
I et brev til vår nye kulturminister, Hadia Tajik, ber nå Munch-slektningene Tajik om å gripe inn.

«Som etterkommere av Edvard Munch ønsker vi at sentrale politikere nå griper inn i beslutningstakingen knyttet til lokalisering av nytt Munch-museum. Munch-samlingen må få det museet den burde hatt for mange, mange år siden. Den krevende og utmattende prosessen knyttet til plassering av et nytt museum er uheldig», står det i brevet Nettavisen har fått tilgang til.

Les hele brevet fra Munch-slektningene her

Selv har Tajik uttalt at hun har full tillit til at Oslo-politikerne klarer å ta en beslutning.

- Jeg ser at hun nye statsråden sier at hun har full tillit til politikerne i Oslo, men hvor mange års erfaring trenger hun? De har siden 1944 vært ansvarlige for forvaltningen av denne arven. Det tok 19 år å bygge på Tøyen, i 1960 rev de Munchs hjem på Ekely og nå de driver de og surrer med beslutninger og tar omkamper, sier Munch-Ellingsen, og fortsetter:

- Jeg mener det er et bevis i seg selv at sentrale myndigheter må gripe inn, sier hun.

Etter at Lambda-prosjektet ble stanset før jul i fjor, ba flertallet i bystyret om to nye utredninger - om mulighetene for et mulig nytt Munch-museum på Tøyen eller i Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka.

- Lambda er best løsning
Slektningene skriver i brevet at de ønsker at et nytt Munch-museum blir realisert uten unødvendige forsinkelser, og påpeker at beslutningen ikke bør overlates til lokalpolitikerne i Oslo alene.

«Lambda er det forslaget som i 2009 ble vurdert å være den beste løsningen for et framtidig museum. Per i dag kan Lambda realiseres raskere enn noen av de andre forslagene som ligger på bordet. Fagfolk på Munch-museet har vurdert Lambda til å være et faglig forsvarlig og godt museum for Edvard Munchs testamentariske gave. I tillegg er Lambda et arkitektonisk spennende prosjekt, sentralt beliggende i Oslo og en spennende ramme for Munchs kunst», står det i brevet.

Munch-Ellingsen vektlegger at et nytt museum kan stå ferdig allerede i 2015-2016. Velger man derimot Tøyen eller Nasjonalgalleriets lokaler, vil et nytt museum stå ferdig først om tidligst ti år.

- Vi går ut og støtter Lambda nå, for Lambda kan realiseres raskt og det er allerede lagt ned mye arbeid og tid i prosjektet. Så kom igjen, sier hun.

- Hagen må svelge kamel
Hun mener Tøyen har vist seg å være feil plassering av museet, noe de lave besøkstallene på 120.000 personer i året, også underbygger.

- Vi synes Lambda er kjempebra. Munch-museet mener at det kan komme 500.000 besøkede til det museet, med en synergieffekt fra Operaen. Økonomisk ligger det heller ikke tilbake i forhold til de andre alternativene, påpeker hun.

Munch-Ellingsen sier hun ikke helt forstår Lambda-motstanderne, blant annet Ap-politiker Libe Rieber-Mohn og Frps Carl I. Hagen.

- Libe Rieber Mohn og Carl I. Hagen har det som en kampsak. De skal i alle fall ikke ha Lambda. Hva da med kompromissets kunst, få noe realisert og da svelge en kamel for å få en beslutning? spør hun, og legger til:

- De har i alle fall dårlige argumenter. Kostnadene er de samme, og det eneste er at Lambda kan realiseres tidligere. Hva er argumentene deres da, kun byutvikling i Oslo?

- En turistmagnet for Oslo
Men byutvikling har ikke noe med saken å gjøre, mener Munch-arvingen.

- Jeg synes det haster, og jeg synes det er sørgelig. Neste år er det 150 år siden Edvard Munch ble født, så vær så snill å gå inn i året i alle fall med en beslutning om at noe skal skje, er bønnen fra Munch-Ellingsen.

Hun mener det er uholdbart for museet å jobbe under denne usikkerheten, og ikke minst bekymringsfullt at en rekke kunstverk står og forfaller i kjelleren på Tøyen.

- Hvorfor ikke se dette i en større sammenheng, og som en turistmagnet for Oslo, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere