- Vi skremmer ikke

SLÅR TILBAKE: Aps stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen mener Gerd-Liv Valla tar feil og bommer med sin kritikk av Arbeiderpartiet.

SLÅR TILBAKE: Aps stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen mener Gerd-Liv Valla tar feil og bommer med sin kritikk av Arbeiderpartiet.

- En underlig kritikk fra Gerd-Liv Valla, mener Arbeiderpartiet.

18.03.14 14:38

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla går tirsdag til kraftig angrep på sitt eget parti, som hun mener skremmer og er uærlige i debatten om legers reservasjonsrett.

- Når SV og Arbeiderpartiet tegner opp skrekkscenarioer i debatten om reservasjonsrett, vet de egentlig bedre, skriver Valla i en kronikk i Dagsavisen.

Valla mener Ap unødvendig pisker opp stemninger og følelser i den betente reservasjonsrettsaken.

Les også: - Slutt å skremme oss!

- Hun kritiserer kvinner
Men Arbeiderpartiet bare rister på hodet av kritikken.

- Jeg synes det er litt rart for å være helt ærlig, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, til Nettavisen.

Micaelsen mener den tidligere LO-lederen tar feil.

- Hun må mene akkurat det hun vil, men her mener jeg hun tar feil. Hun kritiserer ikke bare Arbeiderpartiet, men også det store flertallet av norske kvinner som har reist seg og sagt klart fra hva de mener om forslaget, sier han.

Han påpeker at forslaget fra regjeringen har provosert mange, og at det ikke må undervurderes.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla mener Ap og unødvendig pisker opp følelser i debatten om reservasjonsrett. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum, (NTB scanpix)

- Folk er mer oppegående
- Dette engasjementet kommer jo først og fremst fra helt vanlige folk rundt om i landet, og jeg tror folk er mer enn nok oppegående selv til å vurdere hva Høyre og Fremskrittspartiet, med støtte fra KrF, faktisk har foreslått. Det er ikke Aps standpunkt som er problemet, sier Micaelsen.

Stortingsrepresentanten mener de fleste nå er mot en reservasjonsrett.

- Vi er nå i en situasjon der så og si alle er mot. Det er et stort flertall internt i Høyre og Frp som er mot, det er et stort flertall av kommunene som er mot og et kjempestort flertall i befolkningen som er mot, sier han, og legger til:

- Men de som er for er statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie, KrF og Gerd-Liv Valla.

Les også: To av tre sier nei til reservasjonsrett

- Ingen i Ap som har sagt det
Valla mener Ap uten grunn skremmer med at abortloven står for fall, og ber ledelsen ved partileder Jens Stoltenberg rydde opp.

- Jeg synes at ledelsen i både mitt eget parti og andre har et ansvar for å ikke urettmessig piske opp stemninger og følelser i en så viktig sak. Det er trist å måtte si det, men jeg opplever at det hele blir litt uærlig og lett i et partipolitisk spill hvor regjeringen skal tas, skriver hun.

- Men har hun ikke litt rett i at dere tegner skrekkscanarioer?

- Jeg synes faktisk ikke det. Folk har liten sans for en slik skremselspropaganda i Norge. Det hadde blitt avslørt tror jeg, og det har det ikke gjort. Motstanden har bare økt i folket, sier Micaelsen.

Han avviser at noen i Ap som har sagt at abortloven står for fall.

- Det er ingen meg bekjent som har sagt det. Men forslaget innebærer i praksis at det vil ha en reell innvirkning på en del kvinners rett til å få utført det de etter loven har krav på, og underliggende handler dette om abort, sier han.

Les også: - Legene bør finne seg en annen jobb
Les også: - Synd at Høie tror at kvinner ikke vet hva de mener

- Også fagbevegelsen er mot
Micaelsen påpeker at også fagbevegelsen har advart mot forslaget.

- Fagbevegelsen, som Valla er en del av, har også advart sterkt mot dette. Så dette må vel også være et angrep på fagbevegelsen, sier han.

Mandag ble det kjent at forslaget fra regjeringen innebærer at fastleger som reserverer seg mot å henvise kvinner til abort, også skal kunne nekte å fortelle en gravid kvinne hvor langt hun er på vei.

- Det er så umoderne og drøyt at noen må si fra. At Gerd-Liv Valla er uenig i det, får være opp til henne, sier Micaelsen til slutt.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Ap-leder Jens Stoltenberg, men han hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.