RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi slipper et monster ut i samfunnet

Foto: - (Afp)
Sist oppdatert:
Holdt bortførte småbarn fanget i kjelleren og sultet dem i hjel. Nå blir hun løslatt før tiden.

Hele det belgiske folk var rystet på 1990-tallet da ekteparet Marc Dutroux og Michelle Martin (52) ble pågrepet for drap, kidnapping og voldtekter på unge jenter.

Martin lot to små jenter på åtte år sulte i hjel i en hemmelig fangekjeller da ektemannen sonet en dom for biltyveri.

Hun har sonet 16 av en 30 år lang dom for medvirkning til kidnappinger, voldtekter og drap som fant sted på midten av 1990-tallet.

Løslates før tiden
Kvinnen hevder hun ble presset av sin pedofilidømte ektemann Dutroux til å begå grusomhetene. Nå har høyesterett besluttet at Martin skal bli løslatt og få bo i et nonnekloster.

Martin og ektemannen Dutroux begynte sin kriminelle løpebane da hun hjalp ham med å kidnappe og voldta fem unge jenter i 1986. Hun ble dømt til fem års fengsel for forbrytelsen. Begge slapp ut etter tre års soning på grunn av god oppførsel.

Men på 1990-tallet fortsatte ekteparet å bortføre unge jenter.

Seks jenter i fangenskap
Seks unge jenter ble holdt i fangenskap i ekteparets hjem i Charleroi fra sommeren 1995 til sommeren 1996.

Ektemannen er dømt for å ha drept to av jentene, som var i alderen fra åtte til 19 år. Mens to åtteåringer døde fordi Martin ga dem verken mat eller drikke da de satt i fangenskap i den spesialbygde fangekjelleren. De to jentene sultet i hjel mens ektemannen sonet en fire måneder lang straff for biltyveri.

De to siste kidnappingsofrene overlevde som følge av en politiaksjon mot huset. Laetitia Delhez, som er et av de gjenlevende ofrene, sier hun er rystet over høyesterettsbeslutningen.

- Slipper ut et monster
Familien til jentene som sultet i hjel, er også forferdet over at Martin blir løslatt.

- Vi slipper et monster ut i samfunnet. Hun drepte min datter. Hun var like ille som Dutroux. Michelle Martin kunne ha åpnet døren og gitt dem vann, sier Jean-Denis Lejeune.

Martin har hevdet at hun var hjelpeløs og ble tvunget av seriedrapsmannen Dutroux til å samarbeide om de grufulle forbrytelsene. Sakkyndige i rettssaken slo imidlertid fast at hun var tilregnelig i gjerningsøyeblikket og måtte derfor stilles til ansvar for sine ugjerninger.

Protesterer mot løslatelsen
Løslatelsen møter enorm kritikk i det belgiske samfunnet. Over 100.000 mennesker har sluttet seg til en Facebook-side som protesterer mot løslatelsen.

Belgisk sikkerhetsstyrker forbereder nå Martins ankomst til nonneklosteret i landsbyen Mallone, som ligger 75 kilometer sør for hovedstaden Brussel.

Innbyggerne i landsbyen raser mot nonnene som tar Martin inn i klosteret.

- Skam dere, søstre, lyder beskjeden på en plakat ved klosteret.

- Må få en ny sjanse
Advokaten til Martin sier at selv hun må få en ny sjanse i livet.

- Det er fortsatt noe menneskelig i Martin selv om hun har erkjent ansvar for noen veldig alvorlige handlinger, sier advokat Thierry Moreau.

Pårørende er imidlertid ikke enig.

- Hun viste aldri noe ekte anger, sier familien til Eefje Lambrecks, som var et av ofrene til ekteparet.

Blir boende i klosteret
Det er ventet at Martin blir boende i klosteret til prøveløslatelsesperioden på ti år er over. Hun kan komme og gå som hun vil, men har daglig meldeplikt til politiet. Høyesterett har bedt henne avstå fra å oppsøke noen av ofrene.

Ektemannen Dutroux soner en livstidsdom i fengsel for drapene, kidnappingene og voldtektene. Han er erklært som psykopat av sakkyndige.

Kilder: BBC, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere