*Nettavisen* Nyheter.

- Vi sverger at vi vil ofre vårt blod

Foto: Scanpix

Ingen vet nøyaktig hva som vil skje de neste timene.

03.07.13 15:37

(Nettavisen/NTB): Situasjonen i Egypt er svært spent i timene før klokken 17.00 norsk tid, når tidsfristen utløper for hærens ultimatum. Ingen vet nøyaktig hva som vil skje. Noen frykter militærkupp, mens andre frykter borgerkrig.

SISTE: Hæren omringer statlig TV i Egypt

Militærets øverste råd i Egypt (SCAF) har onsdag postet en Facebook-melding med et krystallklart budskap til den sittende presidenten.

«Vi sverger overfor Gud at vi vil ofre til og med vårt blod for Egypt og dets folk, for å beskytte dem mot enhver terrorist, radikale eller idioter,» lyder meldingen til SCAF, som ledes av den mektige hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi, ifølge Al Arabiya.

Demonstrantene på Tahrir-plassen viser generalene sin tillit ved taktfast å rope «Hæren og folket står sammen».

Kan gå inn med makt
Egypts president Mohamed Mursi har fått frist av militæret til å løse den pågående konflikten innen onsdag ettermiddag, ellers vil sistnevnte tvinge ham ned fra makten. Mursi sier han nekter å gå av. Egypt-ekspert og Fafo-forsker Mona Abdel-Fadil skisserer opp følgene alternative utfall når tidsfristen for militærets ultimatum utløper i ettermiddag.

- Alternativene er at militæret går inn med makt og tvinger Mursi til å gå av på samme måte som de gjorde med Hosni Mubarak. Dette er et alternativ mange ikke ønsker seg. En annen mulighet er at man blir enige om at det blir en folkeavstemning, hvor folket selv bestemmer gjennom demokratiske prosesser om Mursi skal gå av. Et tredje alternativ er en overgangsregjering, sier Fafo-forsker Mona Abdel-Fadil til Nettavisen.

Hun tror imidlertid at det blir vanskelig for partene å enes om hvilke personer som eventuelt skulle sitte i en slik overgangsregjering. Ifølge militærkilder planlegger hæren blant annet å oppløse nasjonalforsamlingen og å oppheve grunnloven dersom partene ikke blir enige.

Mursi har Det muslimske brorskap i ryggen, som er blitt en viktig maktfaktor i Egypt etter at de fikk flertallet i parlamentet under valget.

Essam el-Erian, som er nestleder i Det muslimske brorskapets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, advarte onsdag om at enhver som innbiller seg at folket vil forholde seg passive til hæren i Egypt, tar feil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fafo

Mulige forhandlinger
Men Abdel-Fadil utelukker ikke at Det muslimske brorskap kan være villig til å forhandle med militæret.

- Det muslimske brorskap er en stor organisasjon som har flere fraksjoner og ulike meninger. Hovedtrekket er at det var prestisje for dem at Mursi ble valgt, etter at partiet hadde vært forbudt i så mange år - uten mulighet til å delta åpent i politiske prosesser. Dermed er de ikke villig til å gi fra seg makten så lett. Så det er ikke noe overraskelse at Mursi ikke godtar ultimatumet fra militæret. Men jeg tror likevel det kan foregå forhandlinger i bakgrunnen, sier Abdel-Fadil.

- Det kan være at Det muslimske brorskap vil vurdere å gå til større forhandlinger om de innser at de ikke lenger har legitimitet i folket, legger hun til.

Borgerkrig?
Flere har tatt til ordet for at Egypt kan være på randen av en borgerkrig, deriblant talsmann for opposisjonen, Khaled Dawoud, som hevder Mursi allerede har erklært borgerkrig ved å tviholde på makten.

- Jeg tenker at det er veldig overdrevet. Men det er en reell grunn til at folket er engstelige. Men disse skremselsscenarioene er en gammel taktikk som er kjent i Egypt. Folk er engstelige, og det er ulike grupperinger som sier de vil bruke makt eller vold for å forsvare sitt standpunkt. Det kan bli voldelige sammenstøt. Men det betyr ikke at det vil bryte ut borgerkrig, sier Abdel-Fadil.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Militærkupp?
Abdel-Fadil tror heller ikke at det mektige militæret i Egypt nødvendigvis har planer om å vende tilbake til totalitære tilstander.

- Militæret ønsker ikke nødvendigvis et militærdiktatur, men ønsker å sikre seg mer makt og sikre sine egne interesser. Dette er et utrolig stort land med mange mennesker, så det er mange syn. De som startet kampanjen mot Mursi, hadde ikke nødvendigvis sett for seg at militæret skulle inn å blande seg. På en annen side så er signalene fra militæret at de er på «folkets side». Mens mange Mursi-kritikerne ser dette som en stor seier, tas militærets støtteerklæringer med en stor klype salt og skepsis av andre.

- Jeg hadde vært mer bekymret om militæret var mer synlige i gatene nå og hadde truet med vold mot demonstrantene, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY (Reuters)

- Klart nei til Mursi
Mange sier seg lettet over at hæren har reagert på det de betrakter som president Mohamed Mursis klønete og maktsyke styre. Men andre frykter et militærkupp og en ødeleggende indre konflikt i Egypt.

- Ønsker Mursi å drepe sine egne landsmenn? Vil han gjøre Egypt til et nytt Syria, spør Mutwali Sayed Mutwali, som følger utviklingen på et fjernsynsapparat i en kafé ved Tahrir-plassen i Kairo, til NTB.

- Vi sier klart nei til Mursi, tilføyer han.

16 drept
Natt til onsdag ble minst 16 personer drept og flere hundre skadd i kraftige sammenstøt mellom Mursi-tilhengere og motstandere og sikkerhetstjenesten. Sammenstøtene skjedde ved Kairo universitet, der tusenvis av Mursis tilhengere hadde samlet seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.