RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STERKT UENIG: Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) mener KrFs forslag om å korte inn på skjenketiden fra 03 til 02, er et brudd på samarbeidsavtalen.
STERKT UENIG: Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) mener KrFs forslag om å korte inn på skjenketiden fra 03 til 02, er et brudd på samarbeidsavtalen. Foto: Privat

- Vi synes happy hour er en fornuftig ordning

Sist oppdatert:
Frp slakter KrFs 15 tiltak for et tørrere Norge.

Torsdag kunne du lese om KrFs 15 tiltak for å få ned det norske alkoholforbruket. 

KrF mener det må tas en rekke grep. De foreslår blant annet å korte inn på skjenketiden fra klokken 03 til 02, samt å redusere taxfreekvoten.

Se alle KrFs tiltak lenger ned
Forslagene faller ikke i god jord hos regjeringspartiet Frp.

- Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast. Men like sikkert som at etter sol kommer regn, fremmer KrF forslag om innstramminger i alkoholpolitikken, sier Frps stortingsrepresentant Morten Wold til Nettavisen.

Han sier at Frp ikke vil støtte noen av de 15 forslagene.

Les også: Her er KrFs 15 bud for et tørrere Norge

- Vi kan foreslå 04
Wold mener KrFs forslag om å stramme inn åpningstidene på utestedene, er et brudd på samarbeidsavtalen de har med regjeringspartiene.

- Hvis vi skal tenke likt som KrF, at åpningstidene ikke er en del av hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk, så kan vi for eksempel fremme forslag om å utvide åpningstidene til klokken 04, sier han.

Han påpeker samtidig at også de erkjenner at alkohol er skadelig hvis det misbrukes. 

- Målsettingen om å redusere det totale alkoholforbruket med 10 prosent innen 2025 ligger der, og det støtter regjeringspartiene opp om. Men vi kan ikke lukke øynene for at Norge er blitt en del av en stor verden, og at Norge har fått kontinentale drikkevaner, sier Wold, og legger tydelig til:

- Det kan man ikke forby eller regulerer seg bort fra.

Ja til «happy hour»
KrF vil i tillegg endre alkoholloven slik at det ikke blir mulig å dumpe prisene på utesteder, som for eksempel i form av «happy hour».

Også dette bare rister Frp-representanten på hodet av.

- Forslaget om å forby utestedene å ha såkalt happy hour, synes vi er unødvendig. Vi synes Hapy Hour er en fornuftig ordning, sier Wold, og utdyper:

Fakta: KrFs 15 forslag for å redusere alkoholforbruket

Klikk for å åpne faktaboksen
 

1. Utarbeide et samfunnsregnskap for å sette søkelys på de enorme kostnadene bruk av alkohol innebærer for samfunn, arbeidsliv og ikke minst enkeltpersoner og deres familier.

2. Endring av alkoholloven for slik å redusere maksimal skjenketid fra kl. 03.00 til kl. 02.00.

3. Utrede hvorvidt bevillingsgebyrene i § 6-2 i forskrift til lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. bør endres slik at gebyrene ikke lenger defineres som minimumssatser, men at bevillingsmyndigheten i særlige tilfeller kan bestemme at gebyret skal settes høyere.

4. Vurdere en reversering av den siste endringen av taxfree-kvoten ut fra en evaluering av hvordan kvoten påvirker Vinmonopolets salg og stilling som et av de viktigste alkoholpolitiske instrumentene.

5. Likestille regelverkene for salg og skjenking slik at det ikke blir mulig å dumpe prisene på utestedene.

6. Opprettholde reklameforbudet for alkohol.

7. Tiltak som begrenser forbruksdrivende produktinformasjon.

8. Vurdere om det ikke lenger skal kunne tillates å ha pengespillautomater på steder der det skjenkes alkohol.

9. Innføre sterkere tiltak mot smugling til Norge gjennom bedre kontrollmekanismer, som blant annet flere mobile skannere og tilstrekkelige driftsmidler til kontrollarbeid.

10. Styrke frivillige lag og organisasjoner som driver opplysninger og holdningsskapende rusarbeid.

11. Innføre et krav om at rusfrihet skal være en forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangement.

12. Styrke AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) sitt arbeid.

13. I større grad enn i dag tilrettelegge for behandlingstilbud for familier med alkoholproblemer.

14. Sørge for at gravide får god informasjon om skaden alkoholinntak under svangerskap kan påføre barnet, herunder sikre at alle gravide informeres om dette på svangerskapskontroll.

15. Sikre at gravide med rusavhengighet får tettere oppfølging, og vurdere å opprette egne rusavvenningsinstitusjoner for disse.

- Det kan bidra til at ungdom kanskje kommer seg på byen litt tidligere. De har ofte ikke spesielt mye penger, og man vil da få ungdom under kontroll på utestedene, i stedet for at de sitter hjemme på vorspiel og drikker. I tillegg sprer man menneskene på utestedene over flere timer, slik at ikke alle går ut og hjem likt, sier han.

At KrF vil reversere den nylig økte taxfreekvoten, er heller ingen god idé, mener Wold.

- Hvorfor er det så viktig med taxfreekvoten?

- Det er noe folk setter pris på, og vi synes det er en god ordning som vi ønsker å opprettholde, sier han.

- Alkoholservering et must
KrFs helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, sa til Nettavisen torsdag at det også må innføres krav om at rusfrihet skal være en forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangementer.

- Når vi sier at vi gjerne vil ha idretten alkoholfri, er det fordi idretten skal være en arena for alle. Hvis du er en tørrlagt alkoholiker som har tre barn, så er det en utfordring å gå i idrettsmiljøet om du der skal møte alkoholen igjen, sa Bollestad. 

Men Wold mener dette er urealistisk å få til.

- Barn og unge skal oppleve idrettsarenaer som trygge og gode arenaer for å gå og se på stor idrett, men når det kommer til områder som VIP-avdelinger, er det blitt sånn at tilbud om alkoholservering nærmest er et must, sier han.

Wold tror at store sponsorer vil forsvinne dersom alkohol blir forbudt.

- Store nasjonale og internasjonale sponsorer legger masse penger i idrettsarrangement. De vil sannsynligvis velge å bruke pengene sine et annet sted, på en annen arena i et annet land dersom man ikke får denne VIP-behandlingen som man ønsker, sier han.

- Kan regulerer seg selv
- Men hvordan skal dere klare å få ned alkoholforbruket uten tiltak?

- Tallene fra Sirus viser at det norske alkoholforbruket snart er tilbake på 1980-nivå. Vi ser at ungdom også debuterer senere enn før, og de drikker faktisk mindre. Det virker som om ungdom nå er mer fornuftige enn tidligere, og hvis trenden fortsetter kan det se ut som om dette vil regulere seg selv, sier Wold til Nettavisen.

- Så dere er ikke så bekymret for det totale alkoholforbruket?

- Jo, vi ser jo at alkohol er en vare som, brukt på feil måte, fører til både helseutfordringer, og er egnet for å skape problemer for den enkelte og mennesker rundt dem. Men vi mener at man ikke kan forby alt man ikke liker. Vi har tro på enkeltindividet, og at folk klarer å regulerer dette selv, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere