- Vi taper ikke kampen mot terror

Foto: REUTERS/Darren Staples

Britenes statsminister David Cameron har såret pakistanske følelser med uttalelser om terrorstøtte. Fredag kommer president Asif Ali Zardari på besøk.

05.08.10 09:03

Er det internasjonale samfunnet i ferd med å tape eller vinne kampen mot terror? Storbritannias statsminister David Cameron og president Asif Ali Zardari i allierte Pakistan er åpenbart ikke enige og tar debatten i full offentlighet før de to skal møtes i London fredag.

Hevder Pakistan eksporterer terror
Ordkløyveriet mellom de to begynte med noen uttalelser britenes nye statsminister lot falle i India i forrige uke der han antydet at elementer i Pakistan støtter eksporten av terror til naboland som Afghanistan og India. Cameron fikk svar tilbake da Zardari tirsdag uttalte at det internasjonale samfunnet - Pakistan inkludert - har begynt kampen mot terror i feil ende og nå er i ferd med å tape kampen mot Taliban som han sier i bunn og grunn handler om å vinne befolkningens hjerte og sinn.

Les også: Sterke reaksjoner på Aishas historie

- Må vinne det afghanske folk
- Opprørernes suksess er at de har lært seg kunsten å vente. Tiden er på deres side. Det er hele vår tilnærmingsmåte som er feil, sa Zardari til den franske avisa Le Monde ifølge BBC.

Den pakistanske presidenten understreket i intervjuet at Taliban neppe kan bekjempes bare med makt. Han hevder den militære innsatsen bare er en del av svaret.

- For å vinne støtten fra det afghanske folk, må vi bringe økonomisk utvikling og vise at vi ikke bare kan endre deres liv, men også forbedre det, sa han.

Kona drept av islamister
Zardari har sagt at han i møtet med Cameron denne uken vil fortelle ham at det er Pakistan som betaler den høyeste prisen for denne krigen i form av tapte menneskeliv. Selv opplevde Zardari at islamister drepte hans kone, tidligere statsminister Benazir Bhutto.

Angrer ikke uttalelsene
Cameron på sin side har som svar understreket at Pakistan er en svært viktig alliert og innrømmet at landet har betalt en høy pris i kampen mot terror, men i et intervju med BBC radio sa Cameron at han ikke angrer sine uttalelser.

- Jeg mener det har vært nødvendig å snakke åpent om disse tingene. Det har vært og det er et problem med terrorgrupper i Pakistan som truer andre land, truer våre tropper i Afghanistan, truer India og truer oss her i Storbritannia, sa Cameron.

Ser positive tegn
Han avviser at det internasjonale samfunnet er i ferd med å tape kampen mot Taliban og terror.

- Vi beskytter en stor del av befolkningen i Helmand-provinsen, skjermer dem for terror og i de områdene der vi befinner oss ser vi nå markeder som fungerer og skoler som åpner igjen. Livet kan fortsette. Så jeg aksepterer ikke at vi taper kampen om hjerter og sinn, sa Cameron til BBC radio.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.