*Nettavisen* Nyheter.

- Vi tok feil. Hans Rosling er ingen konge

Hans Rosling er professor i internasjonal helse ved Karolinska instituttet. Foto: Guido van Nispen/Flickr.com

Den populære helseprofessoren får flengende kritikk etter uttalelser om Sverigedemokraterna.

07.10.15 11:21

Hans Rosling, som er professor i internasjonal helse ved Karolinska instituttet, stilte i forrige uke opp i en direktesendt TV-aksjon i Sverige.

Da gikk han langt i å antyde at den omstridte lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, hadde rett i at man måtte hjelpe flyktningene der de er.

Den svenske forfatterne og samfunnsdebattanten, Totte Löfström, har skrevet en kronikk i svenske Nyheter24, hvor han selv er debattsjef.

«Når Hans Rosling nekter å snakke politikk, men sier at Jimmie Åkesson har rett, mister jeg all tillit til ham. Vi tok feil. Han er ingen konge,» skriver Löfström.

Rolsing tok Skandinavia med storm og ble verdenskjent for sine visuelle foredrag, hvor han gjør tung statistikk om globale sammenheng tilgjengelig for folk flest.

- Rosling er for feig
Nyheter24 skriver at de har forsøkt å få Rosling til å fordype hva han mente med uttalelsen sin om at Jimmie Åkesson hadde rett. Men Rosling ble ifølge avisen opprørt, og sa han ikke ville snakke om Sverigedemokraternas politikk fordi han ikke er politiker, men en forsker.

«Hans Rosling har stålkontroll på hver eneste lille fakta som er verdt å vite om globale sammenheng, katastrofehjelp og flyktningstrømmer. Men han er for feig til å trekke noen konklusjoner. I stedet gjemmer han seg bak en tro om at han står over det politiske, at han ikke står ansvarlig for hva faktaene senere brukes til ...»

Keiseren uten klær
«Så når Hans Rosling nekter å snakke politikk, men sier at Jimmie Åkesson har rett, mister jeg all tillit til ham. Vi tok feil. Han er ingen konge. Han er bare som en hvilken som helst naken keiser som gjemmer seg bak siffer, som om det var det alt handlet om.»

Les også: Får drøyt 50 kroner til å handle for per måned

Mandag poengterte han på Twitter at det er ti ganger dyrere å hjelpe flyktninger i Sverige enn der de er.

- Må ikke få monopol på sannheten
Rosling hadde følgende uttalelser på en TV-debatt mandag kveld, da han ble spurt om Sverigedemokraterna:

- Jeg skulle stå der på scenen og snakke om at det Jimmie Åkesson har sagt to-tre ganger er fullstendig rett, det var selve utfordringen, sa Rosling under en debatt i Sverige mandag kveld.

- Hvordan gjør man det? Det er utrolig at vi ikke har forsynt UNHCRs (FNs høykommissær for flyktninger) flyktningleirer med penger, fortsatte han.

- Nå har alle slått fast at det jeg sier er nøyaktig det samme som Sverigedemokraterna har sagt. Men da sier vi at vi ikke kan la Sverigedemokraterna få monopol på sannheten. Det er veldig farlig å gjøre det, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.