Gå til sidens hovedinnhold

- Vi trenger alt engasjement for det ufødte liv

KrF vil ikke refse KrFU-lederens abortuttalelser.

Reaksjonene har vært mange etter at fylkesleder Emil André Erstad i Hordaland KrFU torsdag gikk ut og sa at aborter i Norge bør forbys, også når det er snakk om graviditeter som kommer som følge av incest og voldtekt.

- Jeg mener at abort ikke skulle ha vært et alternativ. Det vi ser er at kvinner som tar abort får psykiske problemer i etterkant. Det er selvsagt en forferdelig situasjon å være i, men det betyr ikke at en abort gjør det noe bedre, sa Erstad.

Les også: - Voldtatte bør ikke få velge abort

Får ikke KrF-refs
KrF-ledelsen tar nå avstand fra voldtektsuttalelsene fra den unge KrF-politikeren.

- Det er ikke KrFs politikk å nekte abort til kvinner som har vært utsatt for voldtekt. Erstad har et stort engasjement for det ufødte liv, et engasjement som deles av hele partiet, men når det gjelder incest og voldtekt går han på tvers av KrFs politikk, sier KrFs parlamentariske nestleder, Line Henriette Hjemdal, til Nettavisen.

Men hun vil ikke refse Erstad.

- I KrF driver vi verken med ekskludering eller reprimander. For vi trenger alt engasjement for det ufødte liv, og så har vi litt ulikt standpunkt på noen promiller om denne saken, sier Hjemdal.

- Så dere ser ikke noe behov for å ta kontakt og kritisere ham for utspillet?

- Nei, på ingen måte. Det er ikke slik vi driver som organisasjon, sier hun.

- Vi er mot aborter
Det som likevel er klart, er at KrF er motstandere av dagens abortlov.

- Vi er mot aborter. KrF ønsker at barnet i mors liv skal bæres fram. Vi sier ja til livet, sier Hjemdal tydelig.

Fra KrFs partiprogram:

«KrF ønsker å speilvende lovverket og erstatte abortloven med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv. KrF vil ikke tilbake til et nemndssystem, men vil at en ny lov skal legge fosterets rett til liv til grunn og at avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege. Vår modell fjerner ikke alle etiske dilemmaer. Det vil, uansett hvilken lov vi har, oppstå vanskelige avveininger som må løses i dialog mellom helsepersonell og den enkelte. KrF ønsker imidlertid ikke en debatt der unntakene og dilemmaene blir avgjørende for helheten».

- Ønsker dere at det skal bli forbudt å ta abort i Norge?

- Vi ønsker å snu abortloven slik at det blir en lov som sier ja til livet. Vi ønsker å legge til rette for det ufødte liv, at vi får en abortlov som legger til rette for å ivareta menneskelivet og at det er i dialog mellom lege og kvinne de vanskeligste dilemmaene skal tas, sier Hjemdal.

KrF vil heller gi kvinnene støtte på andre måter.

- Det gjør vi gjennom økonomisk støtte. Vi vet at mange kvinner ikke har økonomi til å bære fram barnet. Da må vi øke engangsstøtten. Vi må også bedre ordningene for alenemødre, og vi ønsker å trekke far mer inn i bildet, sier KrF-politikeren.

- Men er det mange i KrF som deler Erstads syn?

- Jeg har vært på landsmøte i KrF siden 90-tallet, og det er ikke noen synspunkter som har vært dominerende. Men ja, det finnes sikkert andre som deler hans standpunkt, sier Hjemdal.

- Mange av våre lesere raser mot abortutspillet hans. Forstår du det?

- Jeg skjønner at mennesker reagerer, svarer hun.

- Det er helt horribelt
«Det er mindre ekstremt enn å være for, etter min mening. Derfor er jeg mot», skrev Erstad på Twitter, og fulgte opp med å forsvare uttalelsene overfor Bergensavisen.

- Mange vil sikkert skrike høyt etter dette utsagnet, men jeg håper at folk vil tenke seg om. Dette er en vanskelig sak, men det er en debatt vi bør ta, sa han torsdag.

Disse uttalelsene har skapt en storm av reaksjoner blant leserne, både på Facebook og i kommentarfeltene. Den store majoriteten av leserne er sterk kritisk til politikeren.

- Det er helt horribelt, skal da en stakkar som har fått livet ødelagt av en voldtekt bli nødt til å bli minnet om det hver dag resten av livet? Og hva med ungen? hvordan vil den få det når den får vite at den er resultatet av en voldtekt? Det virker ikke for at noen tenker på den vinklingen på saken! KrF er ute på bærtur som vanlig!, skriver en av leserne.

Les flere reaksjoner: - Når du har så lite empati og forståelse, så bør du holde kjeft

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget